Column: 'Uien maken dit keer wel een mooie start'

We doen een vergelijking tussen de opkomst van de uien op een strook waar compost gestrooid is en een ander deel van het perceel waar geen compost toegepast is. In het veld heeft Agrometius twee palen met sensoren gezet. Zo houden we de temperatuur in de gaten.
De gedachte was dat de grond aan het oppervlak zo heet werd, dat dit de oorzaak van de uitval kon zijn. Nu we meten zie je dat de temperatuur op het stuk met compost drie graden koeler blijft op een warme dag,
Ieder jaar vallen er wel uien uit bij mij en bij buren in Swifterbant. Dit jaar is er niet veel weggevallen. De grote warmte was van korte duur en het kwam later. Op het perceel van een buurman tegenover ons bedrijf is wel wat te zien. Het kan door spuiten, stuiven of de hitte komen. Ik denk dat het vaak een combinatie is.
Bij onszelf staat het er goed op, ook waar geen compost gestrooid is. Ik heb wat meer compost gestrooid rond de meetpaal. Het leek gewoon wat weinig. Om het echt goed van een laagje te voorzien is misschien wel 50 ton compost per hectare nodig. Een buurman heeft compost met water gemengd opgebracht. Dan krijg je beter verspreid overal een dunlaagje.
We gebruikten dit jaar twee groenbemesters: gele mosterd en bladrammenas. Bladrammenas is beter tegen bietencysteaaltjes, maar het geeft meer opslagplanten. Daarom probeerden we dit jaar de gele mosterd. Die stond er snel mooi op en hij is snel weg. In de uien zie ik geen verschil tussen waar de rammenas en waar de mosterd stond.
Sam de Visser
Tekst: Sam de Visser