Column: Tot aan de finish

De route en het perceel zijn anders dan vorig jaar; die zijn vooraf verkend. Het weer blijft tot aan de finish en de laatste levering een grote onbekende. Vooraf staat vast dat het niet zo wordt als vorig jaar, het blijft altijd verrassend en dus opletten met presteren in de open lucht.
Tijdens de rit en de teelt moeten renners en telers het zelf doen, zeker op momenten waarop het er echt om gaat. Dan worden ook de grootste verschillen gemaakt. Gelukkig is er veel hulp/begeleiding: ploegleiders/adviseurs, mecaniciens en andere vakmensen. Oortjes en waarschuwingssystemen om attent te blijven en precies te weten wat er speelt. Bij de bieten hebben we onze bladschimmelwaarschuwing weer een update gegeven. Nieuw daarin is de bladschimmelwaarnemingsindex.
Rustdagen tussendoor zijn goed voor het herstel en om op andere gedachten te komen. Flitsbijeenkomsten en open dagen helpen om scherp te blijven. In het latere deel van de Tour is er vaak een beslissend moment om een grote slag te slaan. Dat lijkt op de keuze van gunstige omstandigheden voor de oogst. Dat duurt nog even.
Het is nog een hele toer om fit te blijven tot aan de finish, net als de bieten gezond houden tot aan de levering. Er is ook een groot verschil met de bietenteelt: de Tour kent maar 21 wedstrijddagen. We weten al snel de winnaar ervan.
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink