Akkerwijzer.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Syngenta logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Syngenta
  • Kennisbank
  • Contact
SyngentaBewaringGoed bewaren begint met goed drogen!

Goed bewaren begint met goed drogen!

Met zo’n 80% van de oogst achter de planken wordt het gros van de zaaiuien momenteel voorbereid op een langere of kortere bewaarperiode.

“Goed bewaren begint met goed drogen”, stelt uienexpert Kees Jacobs. “Neem er de tijd voor en zorg voor voldoende temperatuurvoelers en een goede RV-meter. Dan weet je wat je doet.”

“Het meeste is binnen maar verspreid door het land liggen er ook nog de nodige uien in het zwad”, trapt Kees Jacobs zijn maandelijkse uienjournaal af. “Sporadisch staan er zelfs nog uien vast. Dat ze nu wat kleur verliezen is geen probleem. De landhuid gaat er toch nog af. En voor percelen met veel fusarium heeft het gedwongen verblijf in het zwad zelfs voordelen. De aangetaste uien kunnen nu mooi wegrotten.” Jacobs attendeert ook nog even op het potentiële gevaar van bacterieziek: “In uien die last hebben gehad van een late vlucht uienvlieg of bonenvlieg, is er een groter risico op bacterieziek in de bewaring. De prikgaatjes zijn de invalspoorten. Je kunt het aan de buitenkant niet zien maar als je bacterieziek in de partij hebt, verraadt het zich met een penetrante stank. Goed de partij volgen dus.”

Drogen kost tijd
De bulk van de uien zal op dit moment nog in de droogfase zitten, schat Jacobs in. “Ik denk dat het drogen iets makkelijker zal gaan dan voorgaande jaren want de uien zijn na een mooie veldperiode relatief droog binnengekomen. En we hebben veel minder dikhalzen. Dat scheelt ook veel vocht.”
Bij het drogen is het volgens Jacobs belangrijk om er de tijd voor te nemen. “Al het vocht moet door de dunne hals en dat kost gewoon tijd. Geleidelijk drogen met lucht van 20 tot 22 graden is wat mij betreft de aangewezen methode. Daarmee voorkom je ook het ontstaan van watervellen.“ Om het verloop van het droogproces goed te kunnen monitoren adviseert Jacobs om op meerdere plekken een temperatuurvoeler in de hoop te steken. “Temperatuurverschillen duiden vaak op vochtverschillen, dus daar word je wijzer van.”
Ook een RV-meter is onmisbaar in een goed uitgeruste uienbewaring, stelt de uienexpert. “Je moet doorgaan met drogen totdat de RV bovenin de hoop is gezakt naar een waarde van 60 tot 65%. Dat kun je niet schatten met je natte duim. Het duurt meestal ongeveer 2 weken voordat je die waarde hebt bereikt. En daarna moet je de RV-meter goed blijven volgen. Dat de RV weer langzaam oploopt, is normaal maar als hij substantieel boven de 80 komt, moet je corrigeren. En dan moet er zeker een kachel bij want tegen die tijd is het inmiddels eind september, begin oktober.” Pas als de partij langere tijd een stabiele RV van 80% heeft is het moment aangebroken om te gaan koelen. Jacobs: “Als je een koeltempo aanhoudt van 1,5 graad per week, ga je mooi met het seizoen mee en heb je onderweg nog een keer de mogelijkheid om te drogen als dat nodig is.”

Is de MH gelukt?
Het laatste punt waar Jacobs de aandacht op wil vestigen is de MH-situatie: “Omdat de uien op het eind zo snel achteruit gingen, moet je je als teler afvragen of er na de MH-bespuiting nog minstens 2 weken een actieve sapstroom is geweest. Zo niet, dan bestaat de kans dat de uien eerder kiemlustig worden. In oktober kom ik daar op terug.”

Stem mechanisatie goed op elkaar af!

Kees Jacobs ziet langs de weg dat landbouwkippers almaar groter en vooral hoger worden. “Je ziet dat vooral de oudere uienladers dan niet meer op de bodem van de kipper kunnen komen. De valhoogtes worden daardoor groter dan de ui lief is. Ik noem dit als voorbeeld van een oogstlijn die niet optimaal is afgestemd. Als je stappen zet in de mechanisatie is het belangrijk dat de maten en capaciteiten van de machines goed op elkaar zijn afgestemd. ”

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Syngenta is een van ’s werelds toonaangevende bedrijven met meer dan 28.000 medewerkers in ruim 90 landen met een gemeenschappelijk doel: Bringing plant potential to life. Door eersteklas onderzoek, mondiaal bereik en toewijding aan onze klanten, helpen we opbrengsten te verhogen, het milieu te beschermen en de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Met gewasbeschermingsmiddelen, zaden en innovatieve oplossingen helpt Syngenta telers over de hele wereld aan de groeiende vraag naar voedsel en brandstof te voldoen.
Lees verder
Contact
  • Naar de website
  • Contactformulier
  • Onze locaties
  • Crop Advisors Akkerbouw
Producten
  • Bestrijding Phytophthora: wat adviseren de AardappelWeters?
  • Aardappel
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Maïs
  • Groenten
  • Gewasbescherming
  • Seedcare zaaizaadbehandeling groenten
  • Duurzaamheid/Stewardship
  • Weer
Social Media
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Instagram
Contactpersonen
  • Steven Dorrestijn

    Steven Dorrestijn

    +31 (0)6 227 009 48

    steven.dorrestijn@syngenta.com

  • Philip Buijck

    Philip Buijck

    +31 (0)6 129 724 66

    philip.buijck@syngenta.com

    • @PhilipBuijck
  • Kees Jacobs

    Kees Jacobs

    +31 (0)6 573 120 75

    kees.jacobs@syngenta.com

    • @_keesjacobs
  • Ties Berkers

    Ties Berkers

    Crop Advisor Akkerbouw & Vollegrondsgroenten

    +31 (0) 645 009 289

    ties.berkers@syngenta.com

  • Marnix Gijlers

    Marnix Gijlers

    Crop Advisor Akkerbouw Noord-en Oost

    +31 (0)6-53268302

    marnix.gijlers@syngenta.com

Meer contact
Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top