Column: Frans Tijink: Vakmanschap

Na de buizerd en torenvalk spotte hij de sperwer. Mooi zo'n eigen beschrijving van de vlucht met 'flap flap glij'. De doorleefde kennis in eenvoud en met glimmende ogen vertellen valt me vaak op bij echte vakmensen.
Dat beleefde ik ook afgelopen zaterdag tijdens het meerijden met een zeer ervaren rooiermachinist. Steeds weer een genot om te mee te maken hoe een echte vakman bezig is: zeer betrokken, gedreven en altijd leergierig en open om het nog beter te doen. Hij wist de ontwikkeling ook typerend te beschrijven. 'Je staat vroeg op en bent er de hele dag mee bezig. De 280 hectare die ik dit seizoen rooi, met gemiddeld 100 ton bieten per hectare wordt in één dag verwerkt, wat indrukwekkend.' Straalt ook vertrouwen uit in wat Cosun en Suiker Unie doen.
Die uitdaging en gedrevenheid stopt niet bij echte vakmensen. Die verveelt ook niet. Het vraagt echter wel doorzetten om op zo'n niveau te komen en je te blijven ontwikkelen. Herkent u dat ook bij de bietentelers, die dit jaar de beste opbrengst ooit gaan realiseren?
Frans Tijink, directeur IRS
Beeld: IRS
Tekst: Frans Tijink