Column: 1 + 1 Gratis ?

Als gepensioneerd aardappelboer weet je dat de prijs van de piepers in de vrije markt aan grote schommelingen onderhevig kan zijn, maar de huidige marktsituatie is wel zeer extreem. Met grote regelmaat worden aardappeltelers aangesproken door consumenten, vrienden, familie over de actuele zeer lage prijs van de aardappel; dat vraagt om een goede uitleg.
Juist de consument weet over het algemeen niet dat het overgrote deel van de aardappelen voor friet, chips, geschild of andere verwerkingen wordt gebruikt en dat op één- of meerjarige contracten wordt geteeld. Het segment verse tafelaardappelen is feitelijk een ander verhaal en raakt de consument het meest. Ook deze markt heeft te maken met lagere prijzen…, maar als ik de prijzen van de tafelaardappelen zie, krijg je toch een raar gevoel: is dit wel nodig?
Prijzen in de losse verkoop van dit segment aardappelen 1 euro tot 1,50 euro kom ik nog regelmatig tegen, dit is niet geloofwaardig!! Supermarkten stunten nu wel met 1 zak +1 zak gratis verse aardappelen, maar daarna is de prijs weer fors.
De fritesindustrie heeft de laatste jaren haar capaciteit enorm verhoogd. Aanleiding was ook een stijgende vraag in de wereldmarkt. De contractprijzen gingen hierdoor mede omhoog. Dit was ook wel nodig want de kostprijs van de aardappelteler is ook behoorlijk gestegen, maar was het bij de industrie dan niet bekend dat in voornamelijk Azië ook uitbreiding op komst was van capaciteit?
De prijs van friet en bewerkte producten steeg ook in korte tijd. Het is nog niet zo lang geleden dat een portie friet 2,50 euro kostte, nu is ruim 4 euro een normale prijs. Bekend hierbij is ook dat cafetaria’s met hogere kosten te maken hebben.
Consumenten hoor je nu weleens gekscherend roepen bij het kopen van een portie friet: één plus één gratis! Het herstel in de markt zal niet vandaag of morgen zijn, maar laten we hierbij de kreet van 'Nieuwe ronde, nieuwe kansen' bij oogst 2026 niet vergeten.