
Minder bewaarverlies en topkwaliteit
Na de aardappel oogst start de kiemremming in de bewaring!


Start op tijd met 1e behandeling tegen kiemen; bij 10-30% witte kiempuntjes (0,1-0,5 mm)
Wanneer geen MH toepassing in het veld heeft plaatsgevonden is ons advies om met de eerste behandeling met kiemremmer ARGOS te starten bij 10% van de aardappelen witte kiempuntjes. Indien er in het veld een geslaagde MH toepassing heeft plaatsgevonden kan gewacht worden tot maximaal 30% van de aardappelen witte puntjes vertonen. Op tijd starten met de 1e kiemremmer behandeling geeft namelijk de minste bewaarverliezen en na een geslaagde behandeling met ARGOS kan een interval (5 - 6 weken) tussen de behandelingen aangehouden worden voordat een vervolgbehandeling nodig is. Voor langere intervallen tussen de behandelingen is het wel noodzakelijk dat de temperatuur van de aardappelen in de bewaring onder de 10 graden Celsius gaat zakken. Meestal wordt aangehouden om rond begin december de uiteindelijke bewaartemperatuur van 6 – 8 graden Celsius te bereiken.
De dosering ARGOS is 100 ml/ton aardappelen en kan toegepast worden met heet of koudvernevelings apparatuur.
De aardappelen dienen handdroog te zijn op het moment van de 1e toepassing. Veel grond of nog veel vocht in de bewaring kan de effectiviteit van tegen kieming verminderen.
In vochtige partijen aardappelen of partijen met rot, waar veel extern geventileerd moet worden om voldoende droging en wondheling van de aardappelen te realiseren kan kiemremming lastig zijn.
Toepassingsadvies kiemremmer op basis van sinaasappelolie
- dosering 100 ml/ton aardappelen
- sluit alle luiken in de cel/bewaring
- start minimaal 20 minuten voor de toepassing met de interne ventilatie
- advies lucht snelheid in de bovenste laag aardappelen 0,4 – 1,0 m/s. Pas zonodig de ventilatie aan!
- na de toepassing de interne ventilatie rustig laten doordraaien tot nevel in de open ruimte boven de aardappelen verdwenen is
- 24 – 48 uur bewaring gesloten houden na de behandeling
- Tijdens deze gesloten periode minimaal en rustig/langzaam intern ventileren bijvoorbeeld 2 x 15 minuten
- Na 24 uur gesloten houden is externe ventilatie weer mogelijk zonder beperkingen
- Geen hinderlijke geur aan aardappel of in bewaring na toepassing kiemremmer op basis van sinaasappelolie
Zie voor meer informatie: https://www.kiemremming.nl/
Heeft u vragen over de toepassing van ARGOS tijdens de bewaring van aardappelen? Neem dan contact op met Marcel van Doorne via mobiel 06-22853082 of email m.vandoorne@upl-ltd.com of Pascal Kwint via mobiel 0651657202 of email: pascal.kwint@upl-ltd.com