Hogere temperaturen maken achterstand inzaai cichorei snel goed
Gekeken naar de weersvoorspellingen van de komende week voorziet Schunselaar dat volgende week – dus na 20 april - ‘slechts’ ongeveer de helft van het areaal gezaaid zal zijn. Maar hij noemt dit een theoretische achterstand. Een temperatuur van 20 graden overdag is relevanter dan een adviesdatum, zegt Schunselaar. „Met de voorspellingen voor de komende week maakt het cichoreiseizoen een vliegende start.”
Geen groei areaal cichorei
Het areaal is dit jaar vrijwel gelijk aan vorig jaar. Hoeveel hectare cichorei de verwerker in Nederland en België contracteert, wil Schunselaar uit concurrentieoverwegingen niet prijsgeven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd vorig jaar op 3.235 hectare cichorei geteeld. Ondanks een toenemende vraag naar inuline, wat Sensus uit cichorei haalt, is verdere groei van het areaal vooralsnog niet nodig, zegt Schunselaar.
De verwerker zoekt zijn heil vooral in de groei van het rendement per hectare. Enkele jaren geleden stond het gemiddelde rendement nog op 7 ton inuline per hectare, streven is om uit te komen op 10 ton. De sector is al een eind op de goede weg: in de afgelopen campagne realiseerde de fabriek een hectaregemiddelde van 8,5 ton inuline. „Het gaat dus de goede kant op.”
Betere rassen
Eén van de mogelijkheden om verder te plussen in de inulineopbrengst is de inzet van betere rassen. De sector heeft dit jaar de beschikking over het nieuwe ras Barite, de opvolger van Benulite. Dit ras heeft een hoog opbrengstpotentieel.
Ook aan de teeltkant probeert Sensus met de telers te werken aan een hogere opbrengst. Na afloop van het seizoen evalueren buitendienstmedewerkers met de telers de resultaten van de campagne tijdens kennisbijeenkomsten. Dat levert vaak nog wel verbeterpunten op. „10 procent van de loonwerkers en telers zaait bijvoorbeeld nog diepeter dan1 centimeter. Dat is te diep voor cichorei. Daar proberen we tijdens de bijeenkomsten de aandacht op te vestigen.”