'Stalmest versterkt nuttige insecten op de akkers'
Doel van dit onderzoek was om te kijken welke bemestingswijze de gewenste nuttige organismen in de meest gunstige mood houden om plaagdieren te blijven eten. In het onderzoek werden de relaties tussen ongedierte en nuttigen onderzocht, na de toediening van mest (stal-/stromest en compost uit het eigen bedrijf), commerciële meststoffen (stikstof, fosfor en kali) en ter vergelijk ook een situatie zonder enige bemesting.
Nuttigen onderzocht
Het experiment had een looptijd van twee jaar en is uitgevoerd op totaal 60 proefveldjes van acht bij acht meter. Twee keer per jaar zijn de percelen bemonsterd. De eerste keer eind mei, op het moment dat de bladluizen in de tarwe komen. De nuttigen zitten dan op de loer om de stammoeders op te eten. En een tweede keer, op de top van de bladluispopulatie, medio/eind juni. In de proefpercelen werd alles dat op planten en de bodem kroop weggevangen en onderzocht. Uit de maaginhoud van de verzamelde nuttige insecten (spinnen en kevers), werd de prooi van de afgelopen dagen moleculair genetisch geïdentificeerd.
Alternatieve buit
Traugott op Top Agrar: ‘Na alle parameters te hebben geëvalueerd, weten we zeker dat gewone mest voor de meest stabiele plaagregulatie zorgt. Zelfs als andere omgevingsfactoren veranderen.’ Stalmest bevordert volgens de onderzoeker bovendien de alternatieve buit, ofwel organismen die de nuttige insecten ook graag eten. Traugott gaat ervan uit dat de effecten sterker worden naarmate percelen langer worden bemest.
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Tekst: Top agrar Online
Beeld: Ruth van Schriek