Akkerwijzer.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Groen Kennisnet logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Groen Kennisnet
  • Contact
Groen KennisnetBodemgezondheidBokashi: van maaisel tot meerwaarde

Bokashi: van maaisel tot meerwaarde

Bokashi
Bokashi Beeld: Tim Wiersma
Het Japanse bokashi kroop zo’n vijftien jaar geleden de Nederlandse kringloopgedachte binnen, samen met allerlei klakkeloze claims. HAS green academy en Hogeschool Van Hall Larenstein deden de afgelopen jaren samen onderzoek naar dit gefermenteerde materiaal met een Japanse naam, op jacht naar echte kennis.

Bokashi vergelijken met het veel bekendere compost? “Het is niet per se het één of het ander, het zijn beide mooie producten”, zegt Sigrid Dassen, senioronderzoeker bij het lectoraat ‘Duurzaam bodembeheer’ van Hogeschool Van Hall Larenstein. “Maar er zijn wel verschillen, zoals de hoeveelheid eindmateriaal. Bij compost halveert het uitgangsmateriaal, bij bokashi verdwijnt er maar zo’n 3%. Ook is bij bokashi het materiaal na bewaring nog steeds herkenbaar, dat is bij compost anders.”

Sigrid Dassen
Sigrid Dassen Beeld: Henk Martens
Emiel Elferink
Emiel Elferink Beeld: Henk Martens
Lyanne de Haan
Lyanne de Haan Beeld: Lyanne da Haan

Andere verschillen? Lector Emiel Elferink van hetzelfde lectoraat: “Voor bokashi is er nog geen langjarige Nederlands onderzoek naar de effecten op de bodem gedaan. Dat is hard nodig.” Bekijk bijvoorbeeld het lopende project: ‘Bokashi: naar een betere onderbouwing en documentatie voor de praktijk’ waar HAS green academy en Hogeschool Van Hall Larenstein aan bijdragen.

Wat is bokashi?

Bokashi wordt gemaakt van organisch materiaal dat nog steeds als afval wordt bestempeld: blad en maaisel afkomstig uit bermen, natuur of sloten. Zonde, want als bokashi kan het een waardevolle grondstof zijn en een kringloop sluitend maken.

In het bokashi-proces wordt dit uitgangsmateriaal gefermenteerd met behulp van micro-organismen. Dat zijn vooral melkzuurbacteriën die suikers omzetten in melkzuur. Ook wordt er water en kalk toegevoegd. Dat laatste zorgt ervoor dat het fermentatieproces doorgaat. Geen kalk? Dan wordt het product te zuur, waardoor het fermentatieproces stopt. Het proces vindt afgedekt plaats.

“Het is een andere manier van het materiaal bewerken dan bij compost”, duidt Dassen. “Daardoor ontstaat er ook een ander materiaal voor de bodem. Eigenlijk bewaar je het materiaal, al vindt er een kleine bewerking plaats. Want de meest lastige delen van het materiaal, zoals lignine, worden tijdens de fermentatie al deels verteerd. Daardoor kan het bodemleven makkelijk aan de slag met bokashi, vaak is het een maand na toepassing al verdwenen.”

Lyanne de Haan, docent-onderzoeker bij het lectoraat ‘Levende bodem werkt!’ van HAS green academy: “Bokashi was lange tijd een onbekend product, met allerlei negatieve verhalen en overtuigingen. Door onderzoek is er nu wetenschappelijke onderbouwing.”

Lees in het hele artikel over de afwezigheid van verontreiniging, het remmen van kiemkracht en verruimende wetgeving.


Meer informatie op de vakinformatiepagina voor de akkerbouwer.

Meer over bokashi vind je in de kennisbank.

Lees meer over Natuurinclusieve Akkerbouw in de wiki op Groen Kennisnet.

Tekst: Kirsten van Valkenburg

Beeld: Tim Wiersma

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Korte bedrijfsomschrijving
Groen Kennisnet is hét kennisplatform voor de groene sector. Op groenkennisnet.nl, wiki.groenkennisnet.nl en op onze partnersites staat open access kennisdeling centraal. In onze Kennisbank vind je ruim een half miljoen digitale, vrij toegankelijke kennisbronnen. Hiermee ontsluit Groen Kennisnet de grootste Nederlandse verzameling actuele en betrouwbare kennisbronnen voor de domeinen agri, voedsel en groen. Met onze redactie én met onze partners werken wij aan het optimaal ontsluiten van deze kennisbronnen. Op die manier zorgen we samen voor impact in de praktijk.
Lees verder
Partnersites
  • Natuurinclusief ondernemen
  • Biologische productie
  • Boerenlandvogels
Social Media
  • LinkedIn
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • X
Contactpersoon
  • Linda van Os

    Manager

    servicedesk@groenkennisnet.nl

  • Sylvia Gootjes

    Redacteur portefeuille Plant

    servicedesk@groenkennisnet.nl

Meer contact
Aanmelden nieuwsbrief
Meld je aan voor de Groen Kennisnet nieuwsbrief.
Meld je aan
Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top