Ondanks kleinere oogst koerst Suiker Unie af op gemiddelde campagneduur
Tot de zomer stonden alle lichten op groen voor topopbrengsten. Suiker Unie zette toen nog in op een „redelijk stevige campagne”, zegt Gert Sikken van Cosun. Het was in juni al wel droog, maar niets leek een evenaring van de recordoogst van 2017 in de weg te staan. Op basis van die verwachting wilde Suiker Unie de fabrieken in de eerste week van september opstarten.
De droogte hield echter aan, waardoor de verwachtingen moesten worden bijgesteld. De suikerproducent besloot de start van de campagne een week uit te stellen, zodat de bieten nog iets langer konden doorgroeien. En op 11 september ging de campagne daadwerkelijk van start. Ook de opbrengstverwachting werd op dat moment bijgesteld: Suiker Unie verwachtte aan het begin van de campagne 5 tot 10 procent minder bieten te zullen verwerken dan de prognose van juni.
De oogst verliep tot nu toe vlot. Met name dankzij het mooie najaarsweer kwamen de bieten vlot en schoon uit de grond, waardoor er weinig tarra mee ging naar de fabriek. Het gemiddelde tarragehalte stond vorige week op een zeer lage 6,3 procent. Dit draagt ook weer bij aan een voorspoedige verwerking bij de twee fabrieken van Cosun. Inmiddels is al zeker 35 procent van de bieten door de fabrieken verwerkt.
Lees verder onder de foto
Het einde van de campagne wordt rond 10 januari verwacht, dat betekent een campagne van ruim 120 dagen. En daarmee valt de campagneduur binnen het gemiddelde van de afgelopen jaren.
Vorig jaar was met zijn recordopbrengst een positieve uitschieter, toen de fabriek in het Groningse Vierverlaten pas na 152 dagen zijn deuren sloot. Maar in de jaren daarvoor was steeds sprake van een campagneduur van 110 tot 120 dagen.
Door de droogte en de hitte van afgelopen zomer kwamen vaak geluiden bovendrijven over een tegenvallende bietencampagne. Er was nog hoop op nagroei in de herfst maar door de aanhoudende droogte valt die ook tegen. De hectareopbrengst vallen een kleine 10 procent lager uit dan gemiddeld.
De suikergehaltes liegen er vooralsnog niet om. Na zes weken draaien stond het gemiddelde suikergehalte al op 16,8 procent. De verwachting is dat dit in de komende weken alleen nog maar verder zal toenemen.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Ruth van Schriek