Erkenning mineralenconcentraat als kunstmestvervanger géén onderdeel EU-Meststoffenverordening
Dinsdag is een Europees akkoord gesloten over een nieuwe meststoffenverordening die in 2021 ingaat. In feite ontstaat er dan een interne Europese markt voor meststoffen. Aan de totstandkoming hiervan hebben de Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreijer (CDA) en Jan Huitema (VVD) al jaren hard getrokken. Op haar Facebook pagina zegt Schreijer dat ze in haar nopjes is over het feit dat de EU-Meststoffenverordening eindelijk doorgaat. „Dit zorgt ervoor dat de Europese markt voor organische meststoffen, biostimulanten en kunstmest drastisch zal verbeteren”, stelt Annie Schreijer. „Dat is belangrijk voor Nederland als innovatief meststoffenland. Maar ook goed voor het sluiten van kringlopen en de organische meststoffenmarkt.”
Geen kunstmestvervanger
Tot haar groot verdriet regelt de nieuwe verordening (nog) niet de voor Nederland zo belangrijke erkenning van mineralenconcentraat als groene kunstmestvervanger, boven de gebruiksnorm dierlijke mest; een punt waar zij en collega Jan Huitema als Nederlandse Europarlementariërs steeds voor strijden. Schreijer: „In oktober 2017 pleitte ik namens het CDA middels een plenair voorstel nogmaals hiervoor, maar Europarlementsleden en andere EU-landen blokkeerden dit CDA-voorstel andermaal.” Volgens het informele akkoord gaat de Europese Commissie wél werken aan criteria voor een ‘einde dierlijke mest’ status. Schreijer stelt dat in de huidige definitie ook hoogwaardig verwerkte producten uit dierlijke mest (onterecht) nog steeds als dierlijke mest worden beschouwd en streng gereguleerd. „En dat terwijl ze op wetenschappelijke gronden niet meer zo beschouwd zouden moeten worden. Het is niet uit te leggen dat Nederlandse boeren kostbare kunstmest moeten aanvoeren als zij zelf over voldoende organisch dierlijke mest beschikken. De strijd voor mineralenconcentraat duurt voort. Werk aan de winkel om ook in de komende jaren de voortgang hiervan in Brussel te monitoren”, besluit Schreijer.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bron: Facebook Annie Schreijer-Pierik