UIKC-onderzoek : Meer groen loof bij oogst zaaiuien zorgt voor hogere kwaliteit
Het is al een aantal jaren een trend om zaaiuien steeds later te oogsten. Doel: een hogere opbrengst per hectare. De keerzijde van de medaille is echter de grotere kans op slechtere oogstomstandigheden en hierdoor minder goede hardheid, huidvastheid en kleur. Om de uienteler handvatten te geven een bewuste keuze te kunnen laten maken tussen kwaliteit en de maximale netto-opbrengst is, op initiatief van Holland Onion Association via het ketenproject Uireka, vorig jaar onderzoek opgestart.
Meer inzicht over effect oogsttijdstip
Nu de eerste onderzoeksresultaten bekend zijn, is er volgens het UIKC meer inzicht over het effect van het oogsttijdstip (percentage groen loof) op de netto-opbrengst, huidvastheid en hardheid van de zaaiui. Samengevat luidt het advies: laat zaaiuien niet te ver afsterven en streef er naar dat er nog minstens 30 procent groen loof aanwezig is op moment van oogsten. 'Daarmee blijft de goede kwaliteit behouden en wordt er niet ingeboet op de netto-opbrengst. Met deze kennis kan de individuele uienteler zijn eigen optimum bepalen tussen opbrengst en kwaliteit afhankelijk van het teeltdoel van zijn gewas', aldus het UIKC.