VTA: extreem weinig vrije uien in de bewaring
De kleinere voorraden zijn allereerst een gevolg van de oogst die door de extreme omstandigheden tijdens het groeiseizoen flink tegenviel. Daarnaast zijn er relatief gezien al meer uien afgeleverd dan in voorgaande jaren. Van wat er nog achter de planken ligt, is 53 procent al verkocht. Normaliter is rond deze tijd ongeveer een kwart van de voorraad verkocht.
Gemiddeld 37,7 ton per hectare netto
De VTA-leden hebben gemiddeld netto 27,7 ton uien per hectare gerooid, dat is 32,3 procent minder dan vorig seizoen. Uit de proefrooiingen van de VTA eerder dit jaar kwam de organisatie nog uit op een schatting van 41,4 ton per hectare. Ter vergelijking: vorig jaar werd 55,6 ton netto gerealiseerd.
De onderlinge verschillen tussen percelen waren zelden zo groot. Het minimum bij de VTA-telers is 5 ton per hectare, terwijl er ook telers zijn die 80 ton per hectare hebben geoogst. Bij de gele uien uien lag de opbrengst op 37,2 ton per hectare en bij de rode uien was dit 39,0 ton per hectare. Bij de plantuien lag de opbrengst gemiddeld op 38,9 ton per hectare.
Als gevolg van een redelijk doorlopende export zijn er relatief meer uien afgeleverd dan vorige seizoenen. In de vorige vijf seizoenen was gemiddeld 31,8 procent van de uien afgeleverd. Dit jaar is al 40,0 procent afgeleverd.