Bietenteler zoekt zijn heil in andere teelten

De bietenteelt is altijd een geliefde teelt geweest bij akkerbouwers. Decennialang was het een zekere poot onder het akkerbouwbedrijf: je kreeg misschien niet altijd een top-opbrengst, maar dankzij het quotumstelsel was je wel verzekerd van een redelijk goed saldo. En dat werd alleen maar beter: de hectareopbrengsten namen in de loop der jaren dankzij de veredeling verder toe en de prijs bleef stijgen.
Totdat in 2017 het quotum plaats moest maken voor een geliberaliseerde suikermarkt. De door de suikersector tot het laatst bestreden afschaffing van het suikerquotum leidde tot een stijging van de suikerproductie als gevolg van de liberalisering in de EU met meer dan 20 procent. Dat had direct een flinke daling van de suikerprijs in de EU, die afgelopen jaar zijn dieptepunt bereikte, tot gevolg.
Meer graan ten koste van bieten
Vanuit het veld komen signalen dat sommige telers in dubio zitten: volle bak bieten telen of krimpen en kiezen voor een gewas met minder input en meer output. Akkerbouwer en NAV-bestuurder Geert Dubben uit Sellingen (GR) merkt dat noordelijke collega’s overwegen meer graan te telen ten koste van hun areaal bieten. Ze gaan in elk geval scherper zaaien, verwacht hij. „Ze gaan dit jaar aan de onderkant van hun leveringsplicht zitten.” Akkerbouwer Leen Ampt in Zuid-Beijerland (ZH) bespeurt net als Dubben twijfel bij collega’s. „Er zijn inderdaad mensen die de bietenteelt nu niet meer zo zien zitten.”
Lees het volledige artikel in de Veldpost, Agraaf, Stal&Akker en Vee&Gewas van zaterdag 19 januari