Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsBodemgezondheid’Kwart meeropbrengst met strokenteelt: ga er nu mee aan de slag’

’Kwart procent meeropbrengst met strokenteelt: ga er nu mee aan de slag’

Akkerbouwers kunnen nog dit teeltseizoen werken aan meer biodiversiteit, een 25 procent hogere opbrengst en een fors lagere ziektedruk door aan de slag te gaan met strokenteelt. Die boodschap verkondigt Wagenings onderzoeker Dirk van Apeldoorn. Hij gaf op de Bio Beurs in Zwolle een workshop over mechanisatie en biodiversiteit.

Dirk van Apeldoorn is verbonden aan het onderdeel Farming Systems Ecology en Openteelten van Wageningen UR. Op de beurs vertelde hij over de voorlopige resultaten van het project Strokenteelt, dat sinds 1 januari 2017 loopt. In het onderzoek wordt onder meer op het biologisch akkerbouwbedrijf ERF bv in Zeewolde op praktijkschaal ervaring opgedaan met strokenteelt.

Op de proeftuin agro-ecologie en technologie zijn de stroken 60 meter lang en 3 meter breed gemaakt. Daarop worden (in rotatie) de meest dominante akkerbouwgewassen van Nederland getoetst. De rotatie bestaat uit: grasklaver – kool – ui – aardappel – tarwe – peen. In het experiment worden drie gewaspaartjes onderzocht: kool/tarwe, peen/ui, aardappel/grasklaver.

Hogere opbrengsten

Het project loopt nog tot eind 2020, maar Dirk van Apeldoorn kan op basis van literatuur nu al zeggen dat strokenteelt gemiddeld een 25 procent hogere opbrengst geeft. Hoe smaller de stroken, hoe beter – 1,50 meter werkt helemaal fantastisch – maar dat is voor de Nederlandse akkerbouwer niet realistisch, geeft hij aan.

Die hogere opbrengst is gerelateerd aan een sterk gereduceerde ziektedruk. „Vergeleken met monocultuur is de ziektedruk bij strokenteelt 20 tot wel 75 procent lager”, stelt hij. „Vooral piepers houden van strokenteelt.” De phytophthoradruk is in strokenteelt altijd lager dan bij monocultuur, dat kan wel drie weken schelen.

Phytophthora

„Op een perceel met een gangbare breedte van 48 meter kan de phytophthora zich alle kanten op verspreiden. In de strokenteelt kan het hooguit zes meter ver komen, maar dan houdt het op. Wel 90 procent van phytophthorasporen valt binnen een meter van de besmette plant”, weet de onderzoeker. „In 2017 moesten we in het geval van een phytophthorabesmetting eigenlijk binnen een week overgaan op loofbranden. Bij strokenteelt hebben we het loofbranden wel met drie weken kunnen uitstellen.”

In de strokenteelt krijg je volgens Van Apeldoorn ook geen luizenexplosie. „Spinnetjes en torretjes zijn in de stroken veel meer aanwezig. Dat scheelt volgens de literatuur 23 procent in de plagendruk.” In de strokenteelt kool zitten twee keer zo veel loopkevers in de kool als in een monocultuur-koolperceel van 48 meter breed. „Loopkevers eten luizen en rupsen. Het zijn echt stofzuigers. Het aantal loopkevers is een goeie indicator voor hoe gezond je perceel is”, aldus de onderzoeker.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Vanaf begin jaren 90 is ze werkzaam in de landbouwjournalistiek. Sinds 2008 als freelancer, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: ERF bv

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top