Universiteit Utrecht: ‘Neonicotinoïden terecht in verband gebracht met bijensterfte’

Dit standpunt wordt volgens de universiteit onder meer onderschreven door 233 wetenschappers in een recente brief in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Ook overzichtstudies bevestigen dat, aldus de universiteit. „Ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde vast dat het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw onaanvaardbare nevenschade geeft aan bijen en hommels. Op basis daarvan zijn drie neonicotinoïden in de EU nu verboden.”
Rode Lijst
De universiteit reageert hiermee op kritiek van de Stichting Agri Facts (Staf) op de positie die onderzoekers van de Universiteit Utrecht innemen binnen het wetenschappelijk debat over de wereldwijde achteruitgang van hommels en bijen.
Staf Research heeft van alle soorten bijen en hommels die verdwenen zijn na het jaar 1900 de monitoringsdata bestudeerd. In totaal ging het om 46 soorten bijen en hommels die op de zogeheten Rode Lijst van verdwenen bijen staan. Uit de data blijkt dat op 2 na alle soorten bijen en hommels voor het laatst zijn gezien vóórdat de beschuldigde gewasbeschermingsmiddelen op de markt kwamen. „Het is dan ook niet juist het verdwijnen van soorten toe te schrijven aan de neonicotinoïden”, stelt de stichting.
De onderzoekers van de universiteit vinden echter dat Staf hun positie in het wetenschappelijk debat verkeerd en karikaturaal weergeeft. „Noch de website bijensterfte.nl noch onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ooit de door STAF research getoetste stelling ingenomen dat bijensoorten in Nederland zijn uitgestorven door neonicotinoïden, noch dat neonicotinoïden de enige oorzaak zouden zijn van de teruggang van bestuivende insecten.”
Wilde bloemen
De oorzaken van de grote bijensterfte zijn volgens Universiteit Utrecht onder meer de afname van het leefgebied van soorten, de afname van wilde bloemen in het landschap, grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw (onder meer neonicotinoïden) en gebrek aan nestgelegenheid voor wilde bijen.