NAK: Areaal pootgoed groeit naar 42.029 hectare

Het ras Fontane zit al jaren in de lift. Vorig jaar streefde dit ras nipt het tot dan toe grootste ras Spunta voorbij. Spunta wordt dit jaar op 4.556 hectare geteeld, dat is 97 hectare meer dan vorig jaar. Op de derde plaats staat Innovator (2.488 hectare), vierde is Agria met 2.364 hectare. De top 5 eindigt met Arizona, goed voor 1.155 hectare.
Net als vorig jaar is een lichte groei te zien in het areaal ATR-pootgoed. Hiervan wordt dit jaar 1.467 hectare geteeld, dat is 130 hectare meer dan vorig jaar. Jan Eggo Hommes van de NAK denkt dat deze groei een gevolg is van de krapte op de pootgoedmarkt, waardoor meer en meer akkerbouwers er voor kiezen om hun eigen pootgoed te gaan telen voor de consumptieteelt op hun eigen bedrijf.
Minder pootgoed in Zeeland
Opvallend is een kleine afname van het areaal pootgoed in Zeeland (- 300 hectare), na een groei in 2018. Hiermee ligt het weer op het niveau van het jaar 2017. Dit is volgens de NAK waarschijnlijk een gevolg van twee tegenvallende oogsten in dit gebied als gevolg van droogte en virusproblemen. „Waarschijnlijk zijn pootgoedtelers overgestapt op consumptieteelt”, zegt Hommes.
In de andere provincies is sprake van een gelijkblijvend areaal of een kleine groei. Groningen (areaal gelijk aan vorig jaar) en Flevoland (lichte groei) blijven veruit de belangrijkste pootgoedprovincies.
Opnieuw is veel pootgoed in de hogere klassen aangegeven. Het areaal pootgoed in de klasse PB/S is 14.361 hectare, SE beslaat dit jaar 10.680 hectare en van de klasse E staat er dit jaar 13.338 hectare. Deze arealen liggen in lijn met voorgaande jaren. De verschuiving naar de teelt van meer hoogwaardig pootgoed is een jaar of tien geleden ingezet. Ter vergelijking, er zijn ook jaren geweest waarin de helft van het areaal pootgoed bestond uit de klasse E.