NEPG: areaal consumptieaardappelen met 609.000 hectare naar record

Dit areaal betekent een groei van 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar, en zelfs een plus van 8,4 procent in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde. Alle landen op het vasteland laten een groei zien. De groei is het grootst in België (ruim 97.000 hectare), Frankrijk (147.000 hectare) en Duitsland (bijna 185.000 hectare) , aldus NEPG. In Nederland is sprake van een lichte groei naar 78.500 hectare. Voor Groot-Brittannië was er nog geen areaalinschatting bekend, het NEPG is hier voorlopig uitgegaan van het vijfjarig gemiddelde.
In lijn met vraag vanuit verwerking en export
Tijdens de laatste NEPG-vergadering hebben de landen vastgesteld dat de groei van het areaal in lijn ligt met de groeiende vraag naar consumptieaardappelen vanuit de verwerking en de export. Maar, voegt de NEPG daar nadrukkelijk aan toe, het is uiteindelijk altijd de hectareopbrengst en niet het areaal dat het uiteindelijke totale aardappelvolume bepaalt. En het groeiseizoen is nog lang.
De vrees voor een tekort aan pootgoed heeft een groei van het areaal niet tegengehouden, ondanks een prijsstijging van het pootgoed, concludeert NEPG. Er zijn meer kleinere maten gebruikt en daarnaast zijn er meer pootaardappelen gesneden. De productiekosten zijn niet alleen hoger door de gestegen pootgoedkosten, maar ook de kosten voor huur van land liggen dit seizoen mogelijk hoger.
In alle 5 NEPG-landen was het pootgoed vroeg gepoot, maar vanwege de koude start van het seizoen zijn de gewassen nu pas op een gemiddeld niveau. Hoewel kleine volumes eerste vroege aardappelen eind juni mogelijk geoogst kunnen worden, zullen de vroege aardappelen voor de verwerking in Duitsland en België voor het grootste deel in het midden van juli worden geoogst, dat is ongeveer een week later dan gemiddeld.
Droogte
Voor alle NEPG-landen wordt de watervoorziening dit seizoen een uitdaging, omdat watervoorraden en bronnen net als de grondwaterstand lager zijn dan normaal. De jonge gewassen hebben neerslag nodig. De eerste verboden voor beregening zijn al afgekondigd.