Neerslagtekort blijft ondanks hoosbuien

Het actuele landelijke neerslagtekort is 84 mm. Hiermee is het tekort groter dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar, maar iets gunstiger dan vorig jaar. Rijkswaterstaat en de waterschappen hebben maatregelen genomen om de beschikbaarheid van zoetwater zo groot mogelijk te houden. Zo wordt in het IJsselmeer en in het Volkerak-Zoommeer extra water vastgehouden, terwijl de schappen de waterstand in rivieren, beken en sloten hoog houden. De grote rivieren voeren de komende weken naar verwachting ruim voldoende water aan, zodat er nog geen risico op verzilting is.
In de hoger gelegen delen van Nederland zijn de grondwaterstanden lager dan normaal, zo blijkt uit de Droogtemonitor. Hierdoor zijn over het algemeen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater van kracht. De situatie in de laag gelegen delen, met de mogelijkheid van wateraanvoer vanuit de grote rivieren is normaal. Van verzilting is volgens LCW momenteel geen sprake.
Op de meeste hoge zandgronden, die geen water uit de grote rivieren kunnen aanvoeren, geldt al een beregeningsverbod. Dat is nodig omdat het grondwaterpeil nog steeds zeer laag is. Dat is het gevolg van de extreem droge zomer van 2018, in combinatie met een droge april- en meimaand, aldus de LCW.