Duitse activisten vernielen gewassen ‘in belang van het klimaat’

Om die centrales te bereiken en om politieblokkades te omzeilen, trokken de honderden actievoerders afgelopen dagen in grote groepen dwars door percelen, is te zien op beelden op Twitter. De Duitse akkerbouwer Willi Kremer-Schillings uit Rommerskirchen beklaagt zich over deze acties in het blad Bild. Op de foto bij het artikel een vier meter breed spoor van verwoesting door een perceel peen van zijn buurman. Bij hem trokken ze door de peterselie, bij een andere collega werd graan vernield.
Arrogantie
Wat Kremer-Schillings misschien nog wel het meest opwindt, is de toon de reacties van de actievoerders als hij hen aanspreekt op hun gedrag: arrogantie, onschuld. „Het doel heiligt dus alles?” vraagt de akkerbouwer zich af. „Driehonderd meter verder ligt een weg. Waarom zijn ze daar niet langsgelopen.”
Het gaat hem niet om een schadevergoeding, zoals de actievoerders suggereren. „Het gaat me er om hoe ze met onze levensmiddelen omgaan. Het gaat om respect. Ik ben ook voorstander van klimaatbescherming, maar daarvoor vernietig ik niet andermans eigendommen.”
De Duitse ‘groene’ politicus Georg Kössler bemoeit zich ook met de discussie. „Jouw peen is niet belangrijker dan ons klimaat. Sorry”, reageerde hij op Twitter.
#Mörchengate
De actievoerders hebben uiteindelijk het boetekleed aangetrokken en hebben gisteren met Kremer-Schillings gebeld om hun excuses aan te bieden, laten ze op Twitter weten, waar de discussie is te volgen onder de hashtag #mörchengate. „Een ontmoeting volgt. Ende Gelände strijdt voor een wereld waarin geen miljoenen mensen door klimaatverandering verhongeren. Wij staan aan de zijde van de boeren”, aldus de actiegroep. Maar voor hun acties is het af en toe nodig om van de gebaande wegen af te wijken, laten ze weten. „Omdat de veiligheid van de activisten de hoogste prioriteit heeft. Ze moeten politiepaarden en politieagenten ontwijken. Voor schade aan gewassen bieden we onze excuses aan en we zullen de schade vergoeden”, staat te lezen in hun tweet.
Ende Gelände streed van 19 tot 24 juni in het westen van Duitsland tegen de kolencentrales. Hun motto: massaal ongehoorzaam voor klimaatrechtvaardigheid wereldwijd.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Willi Kremer-Schillings
Bron: Bild