Aardappelmarkt wordt nerveuzer door te weinig neerslag

Maar te weinig neerslag staat inmiddels weer volop in de spotlights. In sommige regio’s is het tekort aan neerslag al erger dan vorig jaar. De beworteling van de aardappelen is goed en kunnen daardoor de eerste droogte redelijk doorstaan. Maar als de regen de komende weken uitblijft dan zal dat gevolgen hebben voor de opbrengsten.
Spanning op de markt
Net als het vorig seizoen, toen het ook te droog was, wordt de markt nerveuzer. De weersvoorspellingen geven voor de langere termijn wel wat neerslag aan maar onvoldoende om de ‘spanning’ weg te halen. De termijnmarkt voor levering april 2020 wordt bewegelijker. Mede door de ontwikkelingen van het vorige seizoen. Toen liep de termijnprijs in de eerste helft van juli op tot 20 euro maar zakte einde week 28 (13 juli) weer terug naar 18,50 euro als reactie op de vooruitzichten van neerslag. Maandag 16 juli hadden de voorspellers weer een draai gemaakt naar droog en warm weer waardoor de termijnmarkt ontplofte en in zes handelsdagen boven 30 euro noteerde.
Laatste keer
De industrie verwerkt de laatste aardappelen van de oude oogst. Handel vindt er nauwelijks meer plaats. PotatoNL noteerde deze week voor de laatste keer voor de oude oogst. Het was de enige beurs in Noordwest-Europa die nog met een notering op de borden kwam. Inmiddels komen de nieuwe aardappelen uit Frankrijk, België en Duitsland eraan voor verwerking. PCA/FIWAP noteerde voor de vroege aardappelen (Première, Amora, etc) 20 tot 22,50 euro met 20 euro als meest gehanteerde prijs.
PCA/FIWAP hield proefrooiingen op negen percelen Amora. Deze haalden na gemiddeld 81 groeidagen een totale opbrengst (alle sorteringen + uitval) tussen 21 en 43 ton/ha. Dit komt gemiddeld neer op 31 ton/ha. De opbrengsten liggen boven het langjarig gemiddelde.