Uitslag poll: Niemand wil betalen voor duurzaamheid

De grootste groep van de stemmers legt de schuld bij de consument: deze roept heel hard, maar kiest uiteindelijk toch voor de laagste prijs, stelt 48 procent van de stemmers. Nog eens 36 procent zegt dat de afnemers en supermarkten niet willen betalen voor duurzaamheid. Een kleine groep, 4 procent, denkt dat het zonder overheidssteun niet gaat lukken om als akkerbouwer geld te verdienen met duurzaamheid.
Toch zijn er ook stemmers die wel geloven dat er een boterham te verdienen is met duurzaamheid. Er zijn voldoende voorbeelden van initiatieven die wel lopen, zegt 4 procent van de stemmers. De laatste groep, 8 procent, ziet wel degelijk mogelijkheden om hiermee inkomsten te genereren, maar, zeggen deze stemmers, het is een kwestie van de lange adem.
Veldleeuwerik stopt
Aanleiding voor deze poll was het besluit van Stichting Veldleeuwerik om per 1 januari 2020 zijn activiteiten te staken. Het is de stichting niet gelukt om nieuwe financieringsmogelijkheden te vinden als gevolg van een dalend aantal participerende ketenpartners. In een tijd waarin de maatschappij en de politiek inzetten op kringlooplandbouw en duurzaamheid lukt het de landbouw kennelijk niet om voldoende partijen aan zich te binden.