Gemiddelde aardappelopbrengst circa 14,8 procent hoger dan 2018

Net als voorgaande jaren heeft de Vereniging Telers Akkerbouw (VTA) onder haar leden half september een tweede proefrooiing laten uitvoeren. De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 54.076 kg per hectare. In 2018 was dit 47.088 kg per ha. Hiermee valt de opbrengst per hectare circa 14,8 procent hoger uit dan het vorig seizoen en komt daarmee uit op het langjarig gemiddelde. Net als bij de proefrooiing in augustus, signaleert de VTA ook in de september proefrooiing grote opbrengstverschillen. De laagste proefrooiing haalt krap 31,2 ton/ha en de hoogste met 72,7 ton/ha ruim het dubbele.
Beregenen
Volgens de VTA zijn de grote verschillen terug te voeren op enerzijds het wel of niet beregenen. Daarnaast teelt het grootste deel van de deelnemers aan de proefrooiingen de aardappelen op kleigrond. Verder bestaan er verschillen tussen de rassen. Omdat van enkele rassen slechts enkele monsters zijn ingediend, de verschillende grondsoort en het al dan niet beregenen, mogen deze cijfers niet leiden tot harde conclusies.
Berekening
Bij de berekening van de hoeveelheid die is bijgegroeid sinds de vorige meting hebben we een gewogen gemiddelde genomen. Gemiddeld is er sinds de meting in augustus 7.182 kg/ha bijgegroeid. Gemiddeld over de 5 voorgaande jaren lag dit in dezelfde periode op 9.967 kg/ha. Wat betreft de potentie van de groei worden ook grote verschillen gemeld. Een groot gedeelte van de deelnemers meldt, dat het gewas reeds gerooid, doodgespoten of totaal versleten is. Een enkeling geeft aan, dat het nog 50 procent groen staat.
Betere startpositie
„De gemiddelde opbrengst ligt dit jaar hoger dan vorig jaar. De pootcondities waren beter door een betere structuur van de grond tijdens het poten. Vorig jaar was het tijdens het pootseizoen erg nat. Een goed begin heeft nu gezorgd voor een weerbaarder gewas,” stelt Bert Timmermans. Hij is voorzitter van de handelscommissie aardappelen van de VTA. Timmermans signaleert dat steeds meer aardappeltelers investeren in beregening. „Logisch. Enerzijds wordt deze teelt steeds kostbaarder en anderzijds kampen ze met steeds grilligere weersomstandigheden. Ze kunnen zich geen missers meer veroorloven. Voor ondernemers reden te investeren in goede beregeningsmogelijkheden, net als hun Belgische en Franse collega’s doen.”
België en Frankrijk
Volgens een opgaaf van de Fiwap/PCA variëren ook in België de opbrengsten sterk. Afhankelijk van de rassen en subregio's, maar gemiddeld blijven ze onder de normale waarden steken. Dit zelfs ondanks de inzet van beregeningssysteem. Volgens een opgaaf van CNIPT/UNPT variëren ook in Frankrijk de opbrengsten zeer sterk. In de aardappelstreken Nord/Pas-de-Calais, Picardië, Champagne Ardenne en Haute Normandië gaat men uit van een gemiddelde opbrengst (alle rassen, beregend of droog) van 45,9 ton/ha. Dit is 2,7 ton onder het vijf jaars gemiddelde. In Haute Normandië ligt de gemiddeld opbrengst onder de 40 t/ha en in de andere drie regio’s boven de 45 ton/ha. Beregening en irrigatie levert gemiddeld 8 t/ha extra op.
Oogstvertraging
Volgens Weuthen zorgt de regen van de afgelopen dagen voor een vertraging van de aardappeloogst. In de vijf belangrijkste EU aardappellanden moet nog tussen de 50 en 60 procent van de friet-chips aardappelen worden geoogst. Ook de oogst van pootaardappelen loopt volgens Weuthen vertraging op. Timmermans schat dat in Nederland nog een veel groter deel dan de 50-60 procent van de late aardappelen in de grond zit. „De meeste telers zijn net gestart of moeten nog starten. Eerst was het te droog om te oogsten en nu te nat,” aldus Timmermans.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: VTA, Fiwap, PCA, CNIPT, UNPT