Zwaardere aantastingen cercospora vragen om andere aanpak en minder gevoelige rassen

Te veel percelen ondervinden financiële schade van deze bladziekte, ondanks de bespuitingen. Het algemeen advies in Nederland is om te beginnen met spuiten als de eerste aantasting van een ziekte in het gewas te zien is. Voor cercospora lijkt dit onlogisch, stelt Delphy: de infectie heeft al enkele dagen eerder plaatsgevonden en wordt pas later zichtbaar in het gewas. Het gewas is dus al ziek als een bespuiting wordt uitgevoerd.
Het middelenpakket om cercospora aan te pakken wordt steeds smaller. Met ingang van teeltseizoen 2020 vervallen de middelen Opus Team en Difure Pro. Daarnaast neemt de werking van de nog toegelaten middelen af. Strobilurinen hebben curatief geen werking op cercospora. Delphy voorziet dat de ziektebestrijding, gezien het huidige saldo in de bietenteelt, wel eens mede bepalend kan worden voor het areaal bieten dat op een bedrijf geteeld gaat worden.
Rasafhankelijk
De mate van aantasting door cercospora is ook erg rasafhankelijk. Hier valt volgens Delphy nog veel te verdienen. Maar, concludeert de organisatie, de veredeling op deze gevoeligheid in Nederland heeft te lang stil gelegen, omdat alleen naar opbrengsten is gekeken. Delphy constateert ook op zijn proefveld in Weerdinge (DR) duidelijke rasverschillen. Op dit proefveld worden elf rassen getoetst op hun gevoeligheid voor Cercospora. Daarnaast wordt het effect van vier verschillende behandelingsstrategieën met elkaar vergeleken.