Zeven nieuwe uienonderzoeken binnen Uireka 2.0

Uireka 2.0 is een driejarig ketenproject met als doel het verbeteren van de kwaliteit en daarmee het versterken van de exportpositie van de Hollandse ui. Om dit te realiseren hebben de ketenpartners hun krachten gebundeld. Het project is een initiatief van de Holland Onion Association en wordt mede ondersteund door de Topsector en de Brancheorganisatie Akkerbouw. Uireka 2.0 draait om duurzame innovatieve teeltsystemen voor uien. Een robuust, kwalitatief hoogwaardig gewas met een zo laag mogelijk milieu footprint, dat jaarrond wereldwijd geëxporteerd kan worden, is een van de belangrijkste doelen van het onderzoek. Meer dan 70 bedrijven en organisaties die ketenbreed actief zijn in de uiensector hebben zich aangesloten bij dit publiek-private programma. De Topsector Agri & Food stelt 900.000 euro beschikbaar voor Uireka 2.0. Naast bijdragen uit handel, zaadhuizen en toeleveranciers levert ook de Brancheorganisatie Akkerbouw een forse bijdrage. Daarmee is nu een totaal onderzoeksbudget van 2,5 miljoen euro beschikbaar voor dit onderzoek. Begin december wordt het formele besluit van LNV minister Schouten verwacht waarna in januari 2020 de onderzoeken kunnen starten.
Zeven onderzoekthema’s
Uireka 2.0 focust zich vooral op duurzaamheidsaspecten en robuuste teeltsystemen. Met input van alle deelnemers zijn zeven onderzoeksthema’s gedefinieerd waaraan in de periode 2020 tot en met 2022 wordt gewerkt. Deze thema’s zijn:
- Een gebruikswaarde onderzoek, waarbij wordt gelet op raseigenschappen voor een robuust gewas zoals wortellengte en de dikte van de waslaag. Dit om een onafhankelijke keuze te kunnen maken voor de heersende klimatologische omstandigheden.
- Weerbaarheid van het uiengewas, waarbij duurzame teeltsystemen en groene middelen centraal staan.
- Fusarium rot is een ziekte waarbij uit het afgelopen 3-jarig onderzoek gebleken is dat deze bodemschimmel een groot deel van het uienareaal voorkomt, maar niet altijd pathogeen hoeft te zijn.
- Integrale insectenbeheersing is een thema dat vanwege de veranderende weersomstandigheden, het wegvallen van bepaalde groepen insecticiden en zaadcoating vraagt om een nieuwe innovatieve, maar ook effectieve aanpak. Dit deel van het onderzoek gaat in op waarschuwingssystemen, schadedrempels, groene middelen, antagonisten en roofinsecten en het effect van nutriëntenmanagement.
- Irrigatie, droogte- en zouttolerantie is een belangrijk onderdeel waarover momenteel nog veel onduidelijkheid bestaat. Het onderzoek richt zich op de praktische gevolgen en implementatie van nieuwe innovatieve irrigatiemethoden en de effecten daarvan op technische en economische aspecten van de uienteelt.
- Alternatieven voor Maleine Hydrazide (MH) is een onderdeel waarop voor de langere termijn gezocht wordt naar volwaardige middelen. Hetzij chemische, fysische, genetische oplossingsrichtingen, of een combinatie daarvan.
- Stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci) is een toenemend probleem. Bepaalde exportbestemmingen laten Hollandse uien niet, of slechts onder strikte voorwaarden toe. De bedoeling van het onderzoek is om meer te weten te komen over de populatiedynamica van dit organisme en de mogelijke bestrijdingsmethoden daarvoor.