Nederlandse suikerbietentelers duurzaamst wereldwijd

De Nederlandse Suiker Unie bietentelers zitten met hun teelt nu op het hoogste mondiale niveau op het vlak van duurzaamheid. Ze zijn bekroond met het FSA Gold level. Volgens Suiker Uniet komt dit vooral door de inzet van het teeltregistratieprogramma Unitip. Unitip maakt deel uit van het Suiker Unie Bieten Advies Systeem (BAS). In BAS worden teeltgegevens uit talrijke informatiebronnen samengebracht en geanalyseerd. Daarop volgt een (duurzaamheids)advies op maat voor de telers.
Toetsing duurzaamheid
Met het Farm Sustainability Assessment (FSA) toetst en waardeert het Sustainable Agricultural Initiative Platform (SAI) de duurzaamheid van landbouwbedrijven op Brons, Silver of Gold level. Het gebruik van Unitip heeft geleid tot de toekenning van het hoogste Gold level. Het SAI ondersteunt wereldwijd tal van duurzame landbouwinitiatieven.
Uitgebreide teeltregistratie
In Unitip registreren de telers zelf gegevens over hun perceel. Zoals over zaai, bewerkingen, bemesting, gewasbescherming en opbrengst. Op basis van deze registraties worden vergelijkende overzichten verstrekt en krijgen telers extra (duurzaamheids)adviezen over hun bietenteelt. Bijvoorbeeld over het gebruik van mest en gewasbeschermingsmiddelen. Hierdoor kunnen telers hun prestaties en rendement continu verder verduurzamen en verbeteren. Daarmee boeken ze niet alleen milieuwinst, maar tevens hogere rendementen per hectare tegen lagere kosten. Bovendien draagt Unitip, aldus Suiker Unie, bij aan haar ambitie om de duurzaamste suikerverwerker van Europa te zijn.
Verplicht
Deelname aan Unitip is niet vrijblijvend. Sinds teeltjaar 2018 moeten alle suikerbietentelers van Cosun verplicht hun hele teelt registreren in Unitip. Volgens de suikercoöperatie is de 100 procent deelname een perfect verkoopargument van suiker aan met name de grote afnemers. Die eisen steeds meer van hun grondstoffen een duurzame en transparante productie.