Suikerbieten: nog ruim 10 procent in de grond

Ondanks dat in de afgelopen week redelijk wat bieten zijn gerooid, zit nog steeds ruim 10 procent van de suikerbieten in de grond. De neerslag eind vorige week heeft het werk weer stil gelegd. Met de huidige weersvooruitzichten ziet het er, volgens Cosun, niet naar uit dat op korte termijn de laatste bieten zullen worden gerooid. Vooral in Oost-Nederland moet nog relatief worden gerooid.
Suikergehalte
Het suikergehalte is inmiddels licht dalende naar gemiddeld 16,3 procent. Vooral uit gebieden waar droogte en later ook nog bladschimmelaantasting door cercospora is opgetreden vallen de suikergehaltes erg tegen. Zoals gezegd bedroeg het gemiddeld landelijk suikergehalte afgelopen week 16,3 procent. Dit is 0,1 lager dan een week eerder toen gemiddeld 16,4 procent suiker in de aangeleverde bieten werd gemeten. De bieten met het hoogste suikergehalte (17,3 procent) werden afgelopen week aangevoerd vanaf het eiland Texel. Een week eerder hadden deze eilandbieten gemiddeld 16,9 procent suiker. De bieten met het laagste suikergehalte kwamen afgelopen week uit Salland/Twente. Deze hadden een gemiddeld suikergehalte van slechts 14,7 procent tegen 16,5 procent een week eerder.
Tarra
De slechte rooiomstandigheden waren ook afgelopen week weer terug te zien in de hoge tarrapercentages. Landelijk bedroeg dit afgelopen week 13,6 procent tegen eveneens 13,6 procent een week eerder. Aan de bieten uit de Utrecht-Oost/Veluwe kleefde de meeste tarra: 19,1 procent tegen 15,4 procent een week eerder. De bieten uit de Bommelerwaard kleefde 18,5 procent tarra en die van de Midden-Brabantse klei 18,0 procent. Aan de bieten afkomstig uit de Graafschap/Achterhoek kleefde de minste tarra: slechts 9,1 procent tegen 10,3 procent een week eerder.
Beperkte beschikbaarheid bietenzaad
Bij het openen van hun zaadbestelling afgelopen dinsdag kwamen de telers tot de ontdekking dat een groot aantal rassen dit jaar slechts beperkt beschikbaar zijn. Volgens Cosun is vooral in het resistentiesegment bietencysteaaltjes en doorbraak rhizomanie het aanbod ontoereikend. Door problemen bij de zaadproductie van een van de rassen uit dit resistentiesegment is van dit ras niets meer beschikbaar. Noodgedwongen heeft Cosun daarom het advies voor de rassenkeuze voor deze doelgroep bijgesteld. Wanneer in dit segment niets meer beschikbaar is, adviseert Cosun om na te gaan of een ras met bietencysteaaltjesresistentie op het perceel van 2020 echt nodig is. Volgens Cosun kan bij een ruime suikerbietenrotatie of geen aantoonbare aaltjesbesmetting het beste worden gekozen voor een aanvullend rhizomanieresistent ras zonder aaltjesresistentie. De beschikbaarheid van deze rassen is wel toereikend, stelt Cosun.