Tarwerally kraakt terwijl de Zwarte Zee doorstijgt

De Russische tarwe (11,5 procent proteïne) bijvoorbeeld steeg afgelopen week met 3 dollar p/t tot 228 dollar p/t. Bovendien voegt de prognose van het areaal voor het seizoen 2020/21 ook een positief sentiment toe. Winstnemingen op de termijnbeurzen zorgden later in de week voor een koerscorrectie.
Arealen
Voor de EU en VS worden de tarwearealen voor het nieuwe seizoen lager geschat. Weliswaar is de krimp in de VS hoofdzakelijk in de regio’s van de harde tarwe, maar het heeft wel een positieve impact voor de zachte tarwenotering van Chicago. In de EU is de late en natte herfst de oorzaak van een lager wintertarwe-areaal. Misschien dat de zomertarwe nog enige compensatie kan brengen. De weersomstandigheden rond de Zwarte Zee blijft ook in de spotlights. Er is te weinig neerslag (sneeuw) gevallen en de temperatuur is boven gemiddeld. De gewassen zijn niet winterhard en gevoelig voor een eventuele koude golf.
Repareren
De tweede helft van deze week kwam meer in het teken van een technische correctie op de stijgende prijzen van de afgelopen week. Het fundamentele nieuws is verwerkt in de noteringen en er volgde, door het sluiten van koopposities, enige verkoopdruk. Woensdagvond klokte Euronext een daling van 1 procent in de wave van lagere koersen van Chicago. Donderdag waren de markten weer stabiel en repareerden weer engszins het verlies van woensdagmiddag.
China
De prijsrally van tarwe heeft inmiddels een relatieve grote spread veroorzaakt met andere granen. Het prijsverschil met bijvoorbeeld gerst is meer dan 20 euro p/t en relatief hoog. Vervangen van tarwe voor gerst in mengvoer is prijstechnisch interessant.
Het IGC corrigeerde in haar maandelijkse analyse van de grondstoffen de tarweproductie tot 761 (-1) miljoen ton, de consumptie 754 (-2) miljoen ton waardoor de eindvoorraad stijgt tot 272 (+1) miljoen ton. De eindvoorraad in 2018/19 was 265 miljoen ton. De stijging van de voorraad moet echter worden getemperd door het feit dat China een steeds groter aandeel heeft in wereldvoorraden tarwe. Als de Chinese voorraden buiten beschouwing worden gelaten van de totale voorraden, is het cijfer stabiel tussen 18/19 en 19/20, rond 143,8 miljoen ton.
De maïswereldproductie wordt door het IGC fors herzien vergeleken met de cijfers van de vorige maand tot 1111 (+8) miljoen ton als gevolg van een opwaartse herziening van de productie in China tot 260,8 (+6,4) miljoen ton en in de VS op 347,8 (3,1) miljoen ton. De eindvoorraad stijgt tot 283,0 (+4) miljoen ton.