Corona kleurt grondstofbeurzen dieprood

Met nieuwe Coronagevallen in Italië, Iran, Zuid-Korea, Japan en China bleef de dollar stevig staan en bereikte een hoogste punt in drie jaar tegenover een mandje van valuta's. Dat werd nog versterkt door een toename van het aantal dodelijke slachtoffers van de ziekte.
Controle
Vrijdag zei de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus dat de controle over de verspreiding van het virus steeds kleiner wordt. Dat zette een verkoopgolf op de beurzen in gang. Brentolie-futures daalden in de vroege handel met 4 procent tot 56 dollar p/b, een daling van 30 procent sinds het begin van het jaar.
De snelle verschuiving van het sentiment kan worden verklaard door de bezorgdheid dat als meer en meer landen en continenten door het virus worden getroffen, dit waarschijnlijk een aanzienlijk remmend effect zal hebben op de economische activiteit.
In de VS daalden de meest liquide contracten voor sojabonen, maïs en tarwe met respectievelijk 1 procent, 1,2 procent en 1,7 procent. Tarwe daalde maandag ook op Euronext. Vanaf de opening stonden de prijzen in het rood onder de invloed van de Amerikaanse markt en het algemene negatieve sentiment door COVID-19.
Marktaandeel
Tegelijkertijd daalde de Russische tarweprijs (FOB De Zwarte Zee) voor de vierde opeenvolgende week met 2 dollar tot 218 dollar p/t. De Russische tarwe verloor de eerste helft van dit seizoen concurrentievermogen. Met een dalende tarweprijs probeert Rusland weer marktaandeel terug te winnen. Bovendien blijven de tarwecondities in Rusland voor de nieuwe oogst zeer goed. De weersomstandigheden zullen nauwlettend gevolgd worden om een idee te krijgen van de waarschijnlijke opbrengst oogst 2020.
Het positieve exportcijfer van de EU had door het algemene negatieve sentiment weinig impact op tarwekoers van Euronext. Afgelopen week werd er 706.000 ton bijgeschreven met een totaal van 18,7 miljoen ton vanaf 1 juli 2019 tegen een vijfjarig gemiddelde van 15,3 miljoen ton.