‘Schouten moet uittocht aardappelveredeling naar Canada voorkomen’

Volgens Lodders en De Vries legt de landbouwminister de lat steeds hoger bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, terwijl tegelijkertijd alternatieven in gewasbescherming en uitbreiding in veredelingstechnieken uitblijven. Het besluit van HZPC om (een deel van) zijn veredelingsactiviteiten naar Canada te verplaatsen is een gevolg van de belemmeringen die dergelijke bedrijven ondervinden in de strenge regelgeving op het vlak van onder meer de veredeling, schrijven ze in hun brief. Er zijn concrete stappen nodig om te voorkomen dat meerdere bedrijven het voorbeeld van HZPC volgen, stellen Lodders en De Vries.
Ook vrezen ze dat door de trage toelating van groene en laagrisicomiddelen de sector steeds meer risico loopt op problemen bij de teelt, de oogst en het bewaren van aardappelen. Ze vragen de minister om in actie te komen om dit risico te verminderen, niet alleen in de aardappelteelt maar ook in andere teelten.
Resistentie tegen phytophthora
HZPC heeft als eerste handelshuis aangekondigd met zijn veredelingsprogramma uit te wijken naar Canada. Reden voor deze verplaatsing is het Europese nee tegen moderne veredelingstechnieken als Crispr-Cas, terwijl deze in onder meer Canada wel zijn toegestaan. HZPC is er van overtuigd dat de aardappelwereld dankzij een techniek als Crispr-Cas heel grote stappen kan zetten, bijvoorbeeld op het gebied van resistentie tegen phytophthora. Echte resistentie tegen deze schimmelziekte begint bij twee resistente genen, meent directeur Gerard Backx. „En dat is met Crispr-Cas in theorie goed te doen, met de klassieke veredeling niet.”