‘Peentelers beginnen altijd te laat met beregenen’
Schilder: ‘Leren van fouten uit verleden voor betere kwaliteit peen’

Bram Schilder van Agrifirm hield de bezoekers van de Themadag Peen in Emmeloord voortdurend een spiegel voor. „Het lijken misschien open deuren, maar gezien de vele problemen in de peenteelt van vorig jaar kan het geen kwaad die deuren verder open te zetten, willen we kwaliteit blijven telen.” Dat begint al bij de keuze van het bouwplan. „Kijk goed naar het aandeel intensieve gewassen. Hoe laat in het seizoen wil je nog het land op om te oogsten. En heb je vorig jaar iets gedaan waardoor de grond nu niet op orde is? Maak een plan om dit aan te pakken.”
Vocht speelt een centrale rol
De bodemconditie is weer heel belangrijk voor de doorwatering. Vocht speelt een centrale rol in de teelt. Een te droge bodem leidt gewasstress, een te natte bodem brengt zuurstoftekort en verstikking met zich mee. Beide leiden uiteindelijk tot opbrengst- en kwaliteitsverlies.
Het valt Schilder op dat telers in de bewaring alles meten, maar dat in het groeiseizoen bijna alles op basis van gevoel en ervaring wordt gedaan. „We moeten veel meer meten wat er in de grond gebeurt. Daar valt nog veel te halen.” Door het plaatsen van vochtsensoren krijgen telers een veel beter beeld van de vochttoestand van hun percelen. Zo hebben ze beter op het netvlies wanneer en hoeveel er beregend moet worden en welke percelen prioriteit hebben.
Volgens Schilder beginnen alle peentelers te laat met beregenen. „Je moet niet beginnen met beregenen als het gewas gaat verwelken, dan ben je al te laat.” Het beregenen had al enkele weken eerder moeten beginnen, stelt hij. Een vochtsensor helpt dat juiste startmoment te bepalen. Belangrijk, vindt hij. „Laat je dingen gebeuren of wil je gaan voor de maximale capaciteit en opbrengst?”
Zoutgehalte
Niet overal is beregenen mogelijk: Op een aantal plaatsen is het water te zout. Water met een EC (zoutgehalte) tot 1.7 is prima geschikt voor het beregenen van peen. Schilder ziet echter ook wel telers die beregenen met water met een EC van meer dan 3.5. „Die gewassen raken in de stress, dat gaat ten koste van de groei en opbrengst.” Betekent dat dat telers in zulke gebieden geen peen meer moeten telen? Dat wil hij niet direct zeggen. „Er zijn mogelijkheden van peilgestuurde drainage of druppelirrigatie. Deze telers zullen hiervoor dan wel regenwater moeten bufferen. Wil je dat niet, dan moet je accepteren dat je peen van mindere kwaliteit of lagere opbrengsten gaat oogsten.”