Schade door suikerboycot beperkt dankzij breed spectrum Suiker Unie

Natuurlijk, de boycot was vervelend en zeker niet gewenst. Maar Mesters is blij dat de klanten van de winkels binnen inkooporganisatie Superunie de andere producten van de fabrieken van Suiker Unie wel wisten te vinden.
De boycot van Superunie is beëindigd; Superunie en Suiker Unie hebben na lang onderhandelen een overeenkomst bereikt. Een overeenkomst waar beide partijen tevreden over zijn, zegt Mesters. Hoe hoog de prijs is die Superunie nu gaat betalen wil hij niet zeggen. „Maar deze ligt in lijn met de prijsverhoging die bij alle afnemers is doorgevoerd.” De afspraak is gemakt voor de langere termijn. „Binnen de EU worden dergelijke afspraken meestal gemaakt voor de termijn van een jaar.”
Distributiecentra
Suiker Unie is momenteel druk doende om de distributiecentra weer te voorzien van de suikerproducten. Daarna kunnen de schappen in de supermarkten weer worden gevuld. Mesters verwacht dat er nog deze week weer voldoende aanbod is van de producten van Van Gilse.
Via social media hebben diverse akkerbouwers Superunie bestookt met vragen over de boycot. Mesters is blij met deze steun. „Je kunt nooit precies duiden wat de impact van deze ondersteuning vanuit de boeren is geweest, maar we zijn blij dat het is gebeurd.”
Internationale suikermarkt
Aanleiding voor de boycot van producten van Van Gilse was de prijsverhoging die Suiker Unie begin dit jaar doorvoerde voor consumptiesuiker. Deze prijsverhoging was gerelateerd aan de stijgende prijzen op de internationale suikermarkt. Door de boycot waren met name de kilopakken suiker en de grove suikerklonten van Van Gilse niet meer in de schappen te vinden van onder meer Dirk, Plus, Coop, Hoogvliet, Vomar, Deen, Boni, Poiesz en Jan Linders.