Euronext: ‘Explosie tarweprijs, vier redenen’

De inperkingsmaatregelen in Europa bevorderden dat consumenten massaal aankopen en gaan hamsteren waardoor de vraag op de korte termijn toeneemt, het is in de mengvoerindustrie niet anders. In crisisperiodes worden essentiële producten (waaronder voedingsmiddelen) massaal gevraagd; ‘kopers zijn nerveus, ze willen nu alles’. De vraag op korte termijn naar landbouwgrondstoffen wordt ook gevoed door het idee dat als de situatie verslechtert, sommige exporterende landen besluiten strategische voorraden aan te leggen of te verhogen.
Grondstoffen op tijd op de bestemming te krijgen, wordt bemoeilijkt door het beschikbare materiaal. De Europese tarwemarkt wordt bovendien ondersteund door de hoge exportcijfers. De laatste twee weken werd aan de cumulatieve exportcijfers in de periode 01-07-2019 tot en met 15-03-2020 ruim 3 miljoen ton bijgeschreven en komt daarmee op 22,2 miljoen ton (driejarig gemiddelde: 14,7 miljoen ton). Bovendien was de euro zwak. Forse daling in de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor een koopsignaal voor de spotmarkt op Euronext-tarwe. De spread tussen de spotmaand mei en de tweede leveringsmaand, september, steeg op de beurs tot een hoogtepunt sinds een jaar van 6 euro per ton.
Positieve prikkels
Fundamenteel zijn er ook positieve prikkels maar die waren er ook voor de prijsexplosie. Bijvoorbeeld de Europese tarweproductie 2020 die sterk krimpt ten opzichte van 2019 als gevolg van een kleiner tarwe-areaal door de natte herfst. Bovendien voorspelt Oekraïne voor 2020 een tarwe-output van 24,2 miljoen ton (- 12,5 procent jaar-op-jaar).
In Marokko worden de boeren dit voorjaar geconfronteerd met droogte terwijl er al weinig regen was gevallen in de herfst. Deze weersomstandigheden wegen zwaar op het opbrengstpotentieel en zal Marokko dwingen om weer meer tarwe te gaan importeren in het nieuwe marketing jaar.