
Geef sclerotinia geen kans

Net als vorig jaar zijn ook dit jaar al weer vroeg de eerste paddenstoeltjes/ sporendragers van sclerotinia waargenomen. De temperatuursom om sclerotiën te laten kiemen, is blijkbaar vroeg bereikt dit jaar. Het kunnen ook sclerotiën zijn die vorig jaar al genoeg temperatuur voor het breken van de kiemrust hebben gehad, maar te kort vocht om in het seizoen te kiemen. Vooral in gewassen die worden beregend kunnen die sclerotiën al vroeg kiemen en paddenstoeltjes vormen. Deze paddenstoeltjes stoten vervolgens de sporen uit die het gewas infecteren.
Kenmerkend voor een infectie met sclerotinia is het verwelken van stengels en het later afsterven van de betreffende stengel. Dit veroorzaakt vooral in de pootaardappelen voor verwarring en dus extra selectiewerk. Daarnaast resulteert elke weggevallen stengel in een beperking van de maximale opbrengst.
Om sclerotinia goed te bestrijden is o.a. het toepassen van het fungicide Signum zeer effectief gebleken. Indien het fungicide preventief wordt toegepast, kunnen er bestrijdingsresultaten van ruim 90% gehaald worden. Voorwaarde is dan dat er voor het sluiten van het gewas twee bespuitingen met 0,2 kg/ha Signum zijn uitgevoerd om de onderste stengeldelen goed te raken.
Signum in aardappelen:
- Uitstekende bestrijding van sclerotinia
- Begin op tijd; liefst twee bespuitingen voor het sluiten van het gewas
- Tevens goede preventieve werking tegen alternaria