Sipma wil Friese aardappelen en gerst op de kaart zetten

Pyt Sipma heeft een perceel met gerst voor de productie van Fries bier ingezaaid en één met aardappelen voor de lokale markt. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor regionale producten „Waarom zou je wel wijn uit Frankrijk drinken en geen lokale aardappel eten?”
De cijfers voor de aardappelen liegen er volgens de Sipma’s niet om: 95 procent van de aardappelen op Friese etensborden wordt niet in de regio geteeld. „Dit moet anders kunnen”, vindt de biologisch-dynamische akkerbouwer.
Het project van Fjildlab onderzoekt nu hoe akkerbouwers en bierbrouwers tot samenwerking voor productie en afzet kunnen komen. Akkerbouwer Sipma en foodtruckeigenaar Herman van Vliet wilden meewerken. Een deel van de 60 hectare bouwland van Sipma is begin mei met gerst voor bier ingezaaid. „De vraag naar lokaal speciaal bier is in opkomst. Daar moet je nu wat mee doen.”
Lees de volledige reportage in de Veldpost van zaterdag 20 juni
Tekst: Agrio
Beeld: Fenneke Wiepkema