Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltConsumptieaardappelenFotoserie: Aardappelen leveren aan de lokale supermarkt: „Een kortere keten is niet mogelijk”

Fotoserie: Aardappelen leveren aan de lokale supermarkt: „Een kortere keten is niet mogelijk”

Henk Bakker levert jaarrond aardappelen aan supermarkten in zijn woonplaats Bergentheim, Hardenberg, Gramsbergen, Mariënberg en Sibculo.
Henk Bakker levert jaarrond aardappelen aan supermarkten in zijn woonplaats Bergentheim, Hardenberg, Gramsbergen, Mariënberg en Sibculo.
Akkerbouwer Henk Bakker uit Bergentheim (OV) verkoopt al jaren een deel van zijn aardappelen via de lokale supermarkt. Nu de nieuwe oogst van het land komt, heeft hij zijn handen vol aan de oogst, het verpakken en het afleveren aan de supermarkt. Akkerwijzer liep met Bakker mee. >Lees verder bij de foto’s
Al vroeg in de ochtend is de Overijsselse akkerbouwer op het land te vinden om zijn aardappelen te rooien. Met een éénrijige voorraadrooier oogst hij een aantal strekkende meters, waarna hij op z’n knieën de nieuwe oogst in kisten laadt.
Hij oogst hier het ras Parel, een vrij vroege vastkokende aardappel die alleen op de zandgronden in Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt geteeld. „Een soort Opperdoezer maar dan in het oosten.” Bakker raapt per dag zo’n tien kratjes, goed voor circa 20
Hij heeft de 0,75 hectare Parel in drie etappes gepoot, zodat ook de oogsttijd uiteenloopt. „Anders zijn ze tegelijk klaar en dan worden de knollen te groot. Ik wil graag krieltjes telen.”
In de open schuur staat een kleine sorteermachine die handmatig werkt. Zodra Bakker aan het grote wiel draait, begint de machine te schudden en worden de aardappelen in drie maten gesorteerd.
De krieltjes levert hij in kistjes af aan een restaurant in Hardenberg waar zijn zoon chefkok is. „Hij neemt elke dag de krieltjes mee naar het restaurant.” De grofste aardappelen gaan in zijn eigen boerderijwinkel. De middenmaat zijn de aardappelen die h
De aardappelen voor de supermarkt worden gespoeld en geschrapt….
En in zakken van 1 kilo verpakt. Op deze manier creëert hij toegevoegde waarde aan zijn product. „De consument wil steeds makkelijker en sneller, hij gunt zich geen tijd meer om eten te koken. Deze aardappelen kunnen uit de zak zo in de pan.”  De zakken w
In de tijd van de nieuwe oogst brengt Bakker iedere dag zo’n honderd zakjes met geschrapte aardappelen naar de supermarkt. In combinatie met het handmatig rooien, wassen en verpakken is dat best veel werk, erkent hij. „Maar zo heb ik met betrekkelijk wein
Bakker levert jaarrond aardappelen aan supermarkten in zijn woonplaats Bergentheim, Hardenberg, Gramsbergen, Mariënberg en Sibculo. Dat begint eind mei met de nieuwe aardappelen die hij importeert uit Malta. „De klanten vragen dan om nieuwe oogst, maar ik
Marthijn Alfring (links) van supermarkt Plus in Bergentheim is blij met het initiatief van Bakker. „We steunen hiermee de akkerbouwer, en wij hebben een uniek product in de winkel liggen. In de koeling liggen ook andere krieltjes, maar dat zijn dezelfde a
Al vroeg in de ochtend is de Overijsselse akkerbouwer op het land te vinden om zijn aardappelen te rooien. Met een éénrijige voorraadrooier oogst hij een aantal strekkende meters, waarna hij op z’n knieën de nieuwe oogst in kisten laadt.
Al vroeg in de ochtend is de Overijsselse akkerbouwer op het land te vinden om zijn aardappelen te rooien. Met een éénrijige voorraadrooier oogst hij een aantal strekkende meters, waarna hij op z’n knieën de nieuwe oogst in kisten laadt.
Hij oogst hier het ras Parel, een vrij vroege vastkokende aardappel die alleen op de zandgronden in Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt geteeld. „Een soort Opperdoezer maar dan in het oosten.” Bakker raapt per dag zo’n tien kratjes, goed voor circa 20
Hij oogst hier het ras Parel, een vrij vroege vastkokende aardappel die alleen op de zandgronden in Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt geteeld. „Een soort Opperdoezer maar dan in het oosten.” Bakker raapt per dag zo’n tien kratjes, goed voor circa 200 kilo aardappelen.
Hij heeft de 0,75 hectare Parel in drie etappes gepoot, zodat ook de oogsttijd uiteenloopt. „Anders zijn ze tegelijk klaar en dan worden de knollen te groot. Ik wil graag krieltjes telen.”
Hij heeft de 0,75 hectare Parel in drie etappes gepoot, zodat ook de oogsttijd uiteenloopt. „Anders zijn ze tegelijk klaar en dan worden de knollen te groot. Ik wil graag krieltjes telen.”
In de open schuur staat een kleine sorteermachine die handmatig werkt. Zodra Bakker aan het grote wiel draait, begint de machine te schudden en worden de aardappelen in drie maten gesorteerd.
In de open schuur staat een kleine sorteermachine die handmatig werkt. Zodra Bakker aan het grote wiel draait, begint de machine te schudden en worden de aardappelen in drie maten gesorteerd.
De krieltjes levert hij in kistjes af aan een restaurant in Hardenberg waar zijn zoon chefkok is. „Hij neemt elke dag de krieltjes mee naar het restaurant.” De grofste aardappelen gaan in zijn eigen boerderijwinkel. De middenmaat zijn de aardappelen die h
De krieltjes levert hij in kistjes af aan een restaurant in Hardenberg waar zijn zoon chefkok is. „Hij neemt elke dag de krieltjes mee naar het restaurant.” De grofste aardappelen gaan in zijn eigen boerderijwinkel. De middenmaat zijn de aardappelen die hij afzet in de supermarkt. „De verkoop van deze aardappelen brengt extra geld in het laatje.”
De aardappelen voor de supermarkt worden gespoeld en geschrapt….
De aardappelen voor de supermarkt worden gespoeld en geschrapt….
En in zakken van 1 kilo verpakt. Op deze manier creëert hij toegevoegde waarde aan zijn product. „De consument wil steeds makkelijker en sneller, hij gunt zich geen tijd meer om eten te koken. Deze aardappelen kunnen uit de zak zo in de pan.”  De zakken w
En in zakken van 1 kilo verpakt. Op deze manier creëert hij toegevoegde waarde aan zijn product. „De consument wil steeds makkelijker en sneller, hij gunt zich geen tijd meer om eten te koken. Deze aardappelen kunnen uit de zak zo in de pan.” De zakken worden vacuum afgesloten en in de koeling gelegd. Zo zijn de aardappelen tot vier dagen na aankoop houdbaar. Deze aardappelen zitten binnen één tot enkele uren na de oogst in een zak, klaar voor het winkelschap. „Iedereen heeft het maar over korte ketens, korte kringlopen en rechtstreeks aan de consument leveren. Maar sneller dan dit kan bijna niet.”
In de tijd van de nieuwe oogst brengt Bakker iedere dag zo’n honderd zakjes met geschrapte aardappelen naar de supermarkt. In combinatie met het handmatig rooien, wassen en verpakken is dat best veel werk, erkent hij. „Maar zo heb ik met betrekkelijk wein
In de tijd van de nieuwe oogst brengt Bakker iedere dag zo’n honderd zakjes met geschrapte aardappelen naar de supermarkt. In combinatie met het handmatig rooien, wassen en verpakken is dat best veel werk, erkent hij. „Maar zo heb ik met betrekkelijk weinig investeringen toch een mooie aanvulling op mijn inkomen.”
Bakker levert jaarrond aardappelen aan supermarkten in zijn woonplaats Bergentheim, Hardenberg, Gramsbergen, Mariënberg en Sibculo. Dat begint eind mei met de nieuwe aardappelen die hij importeert uit Malta. „De klanten vragen dan om nieuwe oogst, maar ik
Bakker levert jaarrond aardappelen aan supermarkten in zijn woonplaats Bergentheim, Hardenberg, Gramsbergen, Mariënberg en Sibculo. Dat begint eind mei met de nieuwe aardappelen die hij importeert uit Malta. „De klanten vragen dan om nieuwe oogst, maar ik heb ze dan zelf nog niet. Daarom koop ik ze in.” Rond 10 juni stapt hij over op zijn eigen oogst, de Parel. Dit ras kan hij tot de kerstdagen aanbieden. In het najaar komt daar het ras Mozart bij, waarmee hij tot eind mei de klanten kan voorzien. „Dat is het mooie, dat het hele jaar door je naam en je aardappelen in de winkel liggen.”
Marthijn Alfring (links) van supermarkt Plus in Bergentheim is blij met het initiatief van Bakker. „We steunen hiermee de akkerbouwer, en wij hebben een uniek product in de winkel liggen. In de koeling liggen ook andere krieltjes, maar dat zijn dezelfde a
Marthijn Alfring (links) van supermarkt Plus in Bergentheim is blij met het initiatief van Bakker. „We steunen hiermee de akkerbouwer, en wij hebben een uniek product in de winkel liggen. In de koeling liggen ook andere krieltjes, maar dat zijn dezelfde als bij Albert Heijn of Jumbo. Dat is een massaproduct, dit is uniek. En dat vind ik mooi.” Alfring is er van overtuigd dat meer akkerbouwers net als Bakker de kans moeten grijpen om een deel van hun product te verkopen via de lokale supermarkt. „Stap naar binnen en vraag wat je voor elkaar kunt betekenen.”
Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Beeld: Fenneke Wiepkema

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top