Syngenta gaat boeren opleiden bij gebruik nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen

Volgens een woordvoerder van Syngenta zal het opleidingsprogramma zich in eerste instantie richten op boeren in ontwikkelingslanden, maar zullen ook de boeren in Europa worden geïnformeerd over hoe ze moeten omgaan met de nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen die in aantocht is. Dat kan via infosessies, maar ook door rechtstreekse bezoeken aan coöperaties en landbouwbedrijven. De concrete invulling van deze ondersteuning moet nog worden uitgewerkt, volgens een woordvoerder van Syngenta. Hij benadrukt desgevraagd nog dat de opleiding er niet komt omdat er nog altijd boeren zijn die ondanks de instructies en gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen verkeerd met deze producten omgaan: „We willen mensen helpen veilig en gezond te blijven. Het gaat erom dat elke druppel gewasbescherming op de juiste plek terechtkomt en alleen daar waar het nodig is.”
Daarnaast gaat het bedrijf tegen 2025 2 miljard dollar investeren in baanbrekende, duurzame landbouw door jaarlijks twee technologische doorbraken op de markt te brengen. Ook worden er nieuwe gewasbeschermingsmiddelen op de markt gebracht die effectiever zijn aan een lagere dosis. Vervolgens komen er meer investeringen in biologische gewasbeschermingsmiddelen, onder meer in Nederland en België waar het gamma zal worden uitgebreid met weerbare gewassen, die beter bestemd zijn tegen ziektes en het veranderende klimaat.
Minder kunstmest en chemie nodig bij nieuwe zaden
Volgens de woordvoerder zullen innovatieve technieken ervoor zorgen dat de nieuwe zaden, die ontwikkeld worden, minder water, minder kunstmest en minder chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig zullen hebben. Een andere belangrijke belofte luidt dat het bedrijf zal streven naar een CO2-neutrale landbouw. Daarvoor wil Syngenta jaarlijks de biodiversiteit en de bodemgezondheid van 3 miljoen hectare landbouwgrond verbeteren. Ook belooft het bedrijf de eigen CO2-voetafdruk tegen 2030 met 50 procent te verminderen, om zo het klimaatakkoord van Parijs mee te helpen realiseren. De aangekondigde maatregelen passen in het vernieuwde Good Growth Plan van het bedrijf dat uit 2013 dateert en recent werd aangepast.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen