Tarweopbrengsten van 40 tot 230 ton/ha bij binnenteelt

Tarwe is wereldwijd het belangrijkste voedingsgewas en wordt over miljoenen hectaren geteeld. Het wordt een grote uitdaging om de huidige graanproductie op te schalen om zo de groeiende wereldbevolking van granen te voorzien. Zo voorziet tarwe momenteel in ongeveer een vijfde van de calorieën en eiwitten voor menselijke voeding. In de praktijk zijn de tarweopbrengsten op de akkers veelal laag en variëren sterk naargelang het weer, de bodem en teeltkennis. Mondiaal gezien bedraagt de gemiddelde opbrengst 3,2 ton/ha. De onderzoekers verbonden aan PNAS tonen aan dat de tarweopbrengsten tientallen malen hoger kunnen uitvallen als het graan binnen wordt geteeld in verticale bedrijven en onder geoptimaliseerde groeiomstandigheden.
Veelbelovende optie
Verticale landbouw is een mogelijk veelbelovende optie om de toekomstige mondiale tarweproductie te verhogen. In de proeven tonen de onderzoekers aan dat tarwe die indoor wordt geteeld op één hectare in een 10-laags verticale faciliteit resulteert in een daadwerkelijk gerealiseerde opbrengst van 40 ton/ha tot een geschat maximum van circa 230 ton/ha per jaar. Dit laatste onder geoptimaliseerde temperatuur, intensief kunstlicht, hoog CO2-gehalte, meerdere oogsten en een maximaal haalbare oogstindex. Dergelijke opbrengsten bedragen vele malen de jaarlijkse gemiddelde tarweopbrengst van 3,2 ton/ ha.
Voordelen
Tarwe die op deze wijze binnen wordt geteeld heeft minder land nodig dan de gangbaar op het veld geteelde tarwe. Het graan is bovendien onafhankelijk van het klimaat, kan het meeste water hergebruiken, plagen en ziekten uitsluiten en er vindt geen verlies van voedingsstoffen naar het milieu plaats. Hiertegenover staan wel de hoge energiekosten voor kunstmatige verlichting en de hoge investeringskosten. Door deze twee laatste factoren, in combinatie met de huidige tarweprijzen, is het onwaarschijnlijk dat deze teeltwijze vooralsnog economisch kan concurreren met de teelt op de akkers. Volgens de onderzoekers kan deze studie wel een essentiële rol spelen bij het indekken tegen toekomstig klimaat of andere onverwachte verstoringen van het voedselsysteem. Met het oog daarop vinden ze dat deze onderzoeken verder moeten gaan zodat ook nieuwe technologische innovaties ontstaan die gericht zijn op het verlagen van de kapitaal- en energiekosten in dergelijke installaties.
Onderzoek:

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: National Academy of Sciences, PNAS)