Akkerwijzer.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Aardappeldemodag logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Aardappeldemodag
  • Contact
AardappeldemodagTeeltKaliumsulfaat of kaliumchloride?

Kaliumsulfaat of kaliumchloride?

Kalium is een voedingsstof met de grootste invloed op de kwaliteit (intern en extern) van aardappelen. Allereerst is het belangrijk om een voldoende hoeveelheid kalium te voorzien. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de vorm van kalium. Voor een basisbemesting is kalium beschikbaar in zowel sulfatische als chloridische vorm. In organische meststoffen (zoals drijfmest/stalmest) is kalium onder chloridische vorm aanwezig, terwijl minerale meststoffen worden aangeboden in sulfatische als in chloridische vorm. De chemische vorm van kalium heeft een doorslaggevende invloed op kwalitatieve parameters zoals het zetmeelgehalte in de knol en op de smaak -beide parameters reageren het best op kaliumsulfaat. Ook moet worden opgemerkt dat een overmatige toevoer van chloride een negatief effect heeft op de opbrengst.

Kaliumsulfaat verhoogt het zetmeelgehalte
Het is al lang bekend dat de toepassing van kaliumchloride tegenover kaliumsulfaat het zetmeelgehalte van aardappelen verlaagt met 0,5–2,5%. Chloride-ionen interfereren met het transport van koolhydraten van de bladeren naar de knol toe. Dit resulteert in een overaanbod van koolhydraten in bladeren, terwijl de knollen te weinig zetmeel kunnen opslaan. Chloride is ook verantwoordelijk voor het verhogen van de turgor (spanning in de cel) en voor het verminderen van het droge stofgehalte van de knollen. Consumptieaardappelen geteeld op goede tot zeer goede gronden (lössleem-gronden) kunnen hun typische zetmeelgehalte eigen aan het ras overschrijden. Als dit het geval is, zal een kaliumbemesting onder chloride-vorm in de lente of de herfst helpen om het zetmeelgehalte te verlagen. Deze benadering kan echter ook de opbrengst verminderen. De toepassing ervan moet daarom worden beperkt tot situaties waarbij overmatige zetmeelgehalten te verwachten zijn.

Kaliumsulfaat verbetert de smaak
In het algemeen worden aardappelen geteeld op lichtere gronden, zodat een overmatig zetmeelgehalte een niet veel voorkomend probleem is voor consumptieaardappelen. Een kaliumbemesting onder chloride-vorm zal snel het zetmeelgehalte verlagen en komt daarbij onder de typische waarden eigen aan de variëteit. Dit zal echter een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van consumptieaardappelen, waarbij knollen binnenin waterig worden en hierdoor minder houdbaar zijn. Zetmeel is bovendien een belangrijke smaakmaker!

Kalium onder sulfatische vorm zal daarentegen het droge stofgehalte van de knollen verhogen, wat in combinatie met een wenselijke zetmeel – eiwit – verhouding (12–16:1) verantwoordelijk is voor een heerlijke, stevige smaak.

Aardappelen zijn gevoelig voor chloride
Zetmeelaardappelen en aardappelen voor de verwerking (chips-frieten) kunnen derhalve beschouwd worden als chloride-gevoelig, terwijl pootaardappelen en consumptieaardappelen beschouwd kunnen worden als gedeeltelijk chloride-tolerant.De kaliumbemesting van consumptieaardappelen kan geheel of gedeeltelijk worden gedaan in chloride-vorm, zolang dit tijdig gebeurt voorafgaand aan het begin van de vegetatie. Onder bepaalde omstandigheden kan het ook raadzaam zijn om te bemesten in de herfst van het vorige jaar. Het idee is dat een groot deel van de chloride zich verplaatst heeft naar lagere niveaus of wellicht zal zijn uitgespoeld. Deze aanpak heeft echter het risico van het verlies van grote hoeveelheden kalium, vooral bij lichte bodems en bij veel neerslag. Op zwaardere gronden is het mogelijk dat tijdens de zomermaanden de chloride terug naar de wortelzone komt door de capillaire stroming van het water, wat resulteert in een onverwachte negatieve invloed. Voor zetmeelrijke en aardappelen bestemd voor de verwerking (chips-frieten) dient de kaliumbemesting geheel of gedeeltelijk te worden gedaan onder sulfatische vorm. Voor dit doel is een hoger zetmeelgehalte altijd wenselijk. Uitsluitend aanwenden van kalium onder chloride-vorm is riskant en kan gemakkelijk leiden tot mislukking.

Wilt u meer weten hierover? Op 19 augustus tijdens Aardappeldemodag Online vindt u meer informatie en kunt u met ons in gesprek. Wij ontmoeten u graag online! U kunt zich hier aanmelden.

Tekst: K+S Minerals and Agriculture GmbH

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Aardappeldemodag
Op 21 augustus 2024 organiseren wij de volgende Aardappeldemodag in Westmaas. De Aardappeldemodag is dé ontmoetingsplaats voor aardappelkennis en richt zich op de gehele aardappelketen. Telers, handel, verwerkers en veel andere bedrijven die actief zijn in de aardappelsector in binnen- en buitenland komen naar de Aardappeldemodag in Westmaas om elkaar te ontmoeten en elkaar te informeren over de nieuwste ontwikkelingen.
Social Media
  • Twitter
  • Facebook
Contactpersoon
  • Marcel Tramper

    31 (0)6 - 12 96 87 02

    marcel.tramper@wur.nl

  • Marieke Ampt-de Jong

    +31 (0)6 - 83 64 25 09

    marieke.dejong@wur.nl

  • Leanne Mol-van de Erve

    +31 (0)6 - 28 57 78 67

    leanne.mol@wur.nl

  • Hein Bom

    +31(0)6 57 60 72 36

    hein.bom@wur.nl

Meer contact
Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top