‘Antagonisten kunnen bacterieziekten volledig bestrijden’

In een PPS-project zijn proeven gedaan met partijen van het ras Kondor. Op aangetaste veldjes die waren behandeld met antagonisten stonden de aardappelplanten er (bijna) net zo goed bij als gezonde planten, zei onderzoeker Viola Kurm tijdens de online Aardappeldemodag. Tegen P. brasiliensis is een reductie mogelijk tot 0 procent, bij D. solani is dat 20 procent. Op de proefveldjes waar niets was gedaan nadat de ziekte was ingebracht, kwamen veel planten niet op. Er zijn wel grote verschillen tussen de mengsels van antagonisten, weet Kurm. „Niet ieder mengsel deed het even goed.”
Ook de grond heeft een grote invloed, merkten de onderzoekers. „Knollen van Kondor van verschillende herkomsten vertoonden grote verschillen in vatbaarheid.” De onderzoekers willen nog verder kijken naar de rol van de bodem.
Pecobacterium en Dickeya
Zachtrot en zwartbenigheid worden veroorzaakt door Pecobacterium en Dickeya, deze vormen een groot probleem in de pootgoedteelt. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen tegen en er zijn ook geen volledig resistente rassen. Ook is niet bekend waar de initiële besmetting vandaan komt.
In het vierjarige PPS-project wordt onderzocht wat de mechanismen zijn voor weerbaarheid van aardappelen tegen deze vormen van zachtrot.