China koopt Europese tarwe

De tarwenoteringen zijn vrij stabiel op Euronext. Franse tarwe vond steun in een sterke Chinese vraag. China zou een totaal van ongeveer 700.000 ton Franse tarwe hebben aangekocht voor verzending in de eerste helft van het verkoopseizoen 2020/21. Deze aankopen vonden echter al enige tijd geleden plaats, maar de markt hoopt op vervolgorders. De sterke Euro maakt Europese tarwe echter minder concurrerend met het graan van andere origine. In 2019/20, exporteerde Frankrijk een recordvolume van 1,6 miljoen ton tarwe naar China.
Rusland
Russische consultancybureaus herzien de Russische tarweoogst met +0,5/+1,0 miljoen ton tot 81,9 miljoen ton. Deze update zou voornamelijk het gevolg zijn van zeer goede opbrengsten in de Wolga-regio. De oogst in Rusland breidt zich nu oostwaarts uit in gebieden waar de zomertarwe groeit. De weersomstandigheden zijn momenteel gunstig in de districten Oeral en Siberië. Eerder was in deze regio’s sprake van hitte en te weinig neerslag.
Maïs
De maïsnoteringen waren deze week ook redelijk stabiel op Euronext, ondersteund door verslechterende gewasomstandigheden in de afgelopen weken bij verschillende belangrijke producenten (Frankrijk, Roemenië en Oekraïne). Ook in Rusland zijn er regio’s die gekenmerkt worden met ongunstig weer (weinig regen of hitte) voor mais. In de VS heeft een orkaan vorige week veel schade gebracht. In de staat Iowa, de belangrijkste maïsproducent van de VS, is naar schatting 4,0 miljoen hectare maïsaanplant getroffen door de orkaan. Verder kan 1,4 miljoen ton maïs in opslag worden afgeschreven.