Prijsfluctuatie aardappeltermijnmarkt 40 procent: drie oorzaken

In het begin van de week werden de koersen opgestuwd door tegenvallende proefrooiingen. De tweede ronde proefrooiingen in België lieten een zwakke stijging zien van de opbrengsten van Fontane en Challenger tijdens de twee weken van intense droogte en het begin van de hittegolf. Na 116 groeidagen kwam Fontane uit op een opbrengst van 37 ton/ha. Daarmee blijft dit ras 4 ton/ha onder het meerjarig gemiddelde. De proefrooiresultaten van Aviko voor week 33 kwamen op 46 ton/ha (vijfjarig gemiddelde 47,6 t/ha. Het grofte percentage steeg naar 81procent (aantal knollen is relatief laag).
Tenders
Ten tweede waren er een aantal tenders die deze week de aandacht kregen. Eerst was er een tender voor levering eind april’21. Er kon worden ingetekend voor alle fritesrassen à 8,50 euro. Een tweede tender volgde een paar dagen later met dezelfde einddatum maar wel met een onderscheidt in de rassen met een prijsvariatie van 8,00 tot 8,50 euro.
Aardappelverwerkingscijfers
De aardappelverwerkingscijfers waren een derde oorzaak. In juli, de eerste maand voor het seizoen 2020/21, werden 269.600 ton consumptieaardappelen verwerkt tot voorgebakken frites en andere aardappelproducten. De verwerking in juli ligt dit seizoen 1,7 procent onder het vijfjarig gemiddelde van 274.320 ton verwerkte aardappelen. Het verwerkingscijfer werd door de markt positief ontvangen. Algemeen werd aangenomen dat als gevolg van COVID-19 de verwerking lager zou zijn. Wel is een relatief groot deel van de verwerkte producten opgeslagen in de vrieshuizen.