EU-tarweprijs stabiel ondanks trage export en hogere mondiale productie

Behalve dit zijn er niet veel factoren om de Europese tarwe te ondersteunen. De Europese export is traag en de mondiale tarweproductie lijkt nog groter te zijn dan eerdere prognoses.
De EU-export van tarwe in het verkoopseizoen 2020/21 is bijna de helft van de export op hetzelfde punt van het vorige seizoen, zo bleek maandag uit gegevens van de Europese Commissie.
De totale tarwe-export bedraagt nu 2,9 miljoen ton, een daling van 44 procent jaar-op-jaar, terwijl vorige week slechts 69.802 miljoen ton werd geëxporteerd waarvan het grootste deel, 61.060 miljoen ton, uit Letland kwam.
Roemenië blijft tot nu toe de grootste exporteur met een totaal verzonden volume van 717.727 ton. Frankrijk (709.948 ton) volgt op de voet met Litouwen (489.957 ton) op de derde plaats.
Australië plust 30 procent
Rusagrotrans sloot zich aan de bij twee belangrijkste Russische analisten door hun schatting van de Russische tarweoogst te verhogen tot 82,5 miljoen ton (Wasde augustus: 78 miljoen ton).
De nieuwe Australische oogstraming, uitgebracht door ABARES, komt op een opwaartse bijstelling van de tarweoogst tot 28,9 miljoen ton (Wasde augustus: 26 miljoen ton), ruim 30 procent meer ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. In alle Australische staten wordt een hogere productie verwacht, maar New South Wales spant de kroon. Daar zijn de omstandigheden tot nu toe uitstekend en stijgt de tarweproductie van 2 miljoen ton vorig jaar naar 10,3 miljoen ton dit jaar.