‘Aardappelmarkt pas in 2022 in de buurt van oude niveau’

Volgens de Northwestern European Potato Growers (NEPG) groeide het aardappelareaal in de vijf belangrijkste Europese aardappellanden (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië) dit jaar met 1,4 procent ten opzichte van 2019. Naar verwachting resulteert dit in een oogst van 27,9 miljoen ton aardappelen (+ 3,8 procent t.o.v. 2019). Deze stijging vergroot de onbalans in de aardappelmarkt die dit voorjaar is ontstaan door de coronacrisis.
Export zwaar onder druk
De stijgende verkoop in de retail kan het verlies op de foodservicemarkt niet goedmaken. Ook de export staat zwaar onder druk. Volgens Romain Cools, secretaris-generaal van Belgapom, doet België het op het vlak van export echter een stuk beter dan de buurlanden. „De Belgische bedrijven zijn niet bij de pakken blijven neerzitten tijdens de crisis”, aldus Cools tegenover Vilt.be. Wel bestaan er zeer grote verschillen tussen de aardappelverwerkende bedrijven, stelt Cools. „Het ene bedrijf is sterk afhankelijk van de foodservice en heeft dus wel zwarte sneeuw gezien, terwijl andere bedrijven meer focussen op retail en dus wel goed hebben kunnen doorwerken,” aldus Cools. „Ook wie inzet op export binnen Europa werd minder getroffen dan wie sterker afhankelijk is van export naar derde landen.”
Toen de coronacrisis uitbrak en de gevolgen voor de aardappelsector duidelijk werden, zetten de leden van Belgapom zich in om de aangegane contracten na te komen. Volgens Cools is dit ook gebeurd. „Er hebben zich wel een aantal discussies voorgedaan, maar die zijn allemaal opgelost. Of er is in onderling overleg een andere oplossing afgesproken. En waar men niet tot een vergelijk is gekomen, ging het om niet-Belgapomleden”, aldus Cools tegenover Vilt.be.
Nieuwe oogst
Volgens Cools geldt het principe ‘contract is contract’ ook voor de komende oogst. „In tegenstelling tot het afgelopen aardappelseizoen ziet de situatie voor het lopende seizoen er iets beter uit. De complete en globale lockdown die we in april en mei hebben gekend, lijkt in elk geval achter de rug dus slechter dan het geweest is, verwachten we het niet meer.” Tegen het einde van het jaar verwacht Cools dat de verwerkende industrie op 80 procent van de capaciteit zal zitten.Voor de vrije markt aardappelen van dit seizoen vreest Cools echter het ergste. Hij verwijst daarbij naar de Belgapom-noteringen. Lange tijd waren er geen noteringen en nu is de notering 2,5 cent per kg.
Voor komend jaar verwacht Cools een herstel van de aardappelmarkt. De sector zal hier pas in 2022 echt de vruchten van plukken. „Al zal het eerder een nieuw normaal zijn in plaats van het oude normaal”, denkt Cools. Hij wijst daarbij op een aantal zaken die fundamenteel aan het veranderen zijn in de wereld, zoals de aandacht voor lokale producten en de gezondheid.
Verbod CIPC
Het CIPC verbod vormt voor velen nog een bijzondere uitdaging waarvan veel Belgische telers zich nog onvoldoende bewust zijn. De leden van Belgapom hebben een initiatief genomen voor de opmaak van een bemonsteringsplan. Komende winter zullen 1.000 aardappelschuren worden bemonsterd om te bekijken in welke mate CIPC nog aanwezig is. Volgens Cools wordt dit heel belangrijk om het dossier in Europa te verdedigen om een tijdelijke norm van 0,4 ppm CIPC te aanvaarden. Bovendien krijgen de telers zo duidelijk zicht op de actuele situatie in hun aardappelschuur.