Onbekende schimmel tast Chinese aardappelen aan

Chinese wetenschappers van Xinjiang Academy of Agricultural Sciences hebben bij aardappelplanten en knollen een nieuwe schimmelziekte ontdekt. Deze nog onbekende schimmelaantasting is voor het eerst geconstateerd op aardappelpercelen in Nileke County, Qitai County en enkele andere locaties in Xinjiang (de grootste provincie van China die grenst aan acht landen).
Zichtbaarheid
De bladeren van de besmette aardappelplanten zijn geel en gerimpeld en hebben bovendien verwelkte randen. Na de oogst vertonen de zieke knollen een groot aantal zwarte laesies en barsten en rotten snel weg.
Atlantic
De schimmel is geconstateerd in het ras Atlantic. Atlantic is een genetisch gemanipuleerd Noord-Amerikaans (chips) aardappelras.
Geïsoleerd
De wetenschappers van de Xinjiang Academy of Agricultural Sciences hebben de ziekte veroorzakende schimmel uit de geïnfecteerde aardappelplanten en -knollen weten te isoleren. Inmiddels hebben ze vastgesteld dat de hyfen en condiën (ongeslachtelijke sporen van de schimmel) zich sneller ontwikkelen bij temperaturen richting de 30 graden en een pH-waarde van de bodem van circa 7.
Galactomyces candidum schimmel
Volgens de wetenschappers is dit de eerste melding van een Galactomyces candidum schimmel die de bladeren van aardappelplanten aantast en zorgt voor rottende knollen na de oogst. Verder onderzoek naar deze ziekteverwekker zal de gastheerspecifieke en ecologische kenmerken en bestrijdingsmogelijkheden moeten aantonen.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Xinjiang Academy of Agricultural Sciences
Bron: Potatopro.com