Tarwerally lijkt maar niet te eindigen

In Rusland wordt in het droge zuidwesten neerslag verwacht, maar het is laat in het seizoen. Het opbrengstpotentieel is door meerdere marktbureaus al negatief aangepast. Aan de andere kant van de oceaan, in de VS, hebben de belangrijkste teeltgebieden van wintertarwe in de zuidelijke Prairies (Colorado, Kansas, Oklahoma en Texas) de afgelopen vier weken geen regen gehad en de vooruitzichten blijven droog.
Brede vraag
De graanprijzen worden ondersteund door een brede internationale vraag. Vooral de Chinese vraag geeft de markt een boost. Ook in Europa wordt er geladen voor China. In de Franse havens staan nog meerdere Chinese verladingen op de agenda. De USDA voorspelt dat de Chinese tarwe-invoer stijgt tot 7,5 miljoen ton in 2020/21, het hoogste in tenminste 20 jaar.
Ook de Chinese maisimport kan weleens naar recordhoogte gaan als gevolg van ongunstige weesomstandigheden. Tyfoons hebben de maisoogst beschadigd. Er zijn geruchten dat China zijn importquota voor maïs zou kunnen verhogen van 7 tot 20 miljoen ton.
GMO-tarwe
De autoriteiten in Argentinië gaven de vergunning af voor de teelt van droogtebestendige GMO-tarwe. Echter, het kan voor de internationale handel problemen geven. De Braziliaanse tarwevereniging bijvoorbeeld waarschuwde dat Braziliaanse molenaars de aankopen uit Argentinië kunnen stopzetten als de GMO-tarwe op de markt komt. Brazilië kan dan voor haar importtarwe uitwijken naar Noord-Amerika.
Algerije (OAIC) kocht 600.000 ton 11%-tarwe voor 263,75 dollar per ton. Ondanks dat Algerije zijn kwaliteitseisen aanpaste om aan de Zwarte Zee-condities te voldoen, was de prijsstelling in de Zwarte Zee onvoldoende competitief, waardoor een groot deel van de tender van Baltische en Franse herkomst was.