Termijnmarkt biedt kansen bij door NEPG geadviseerde krimp

Als het bouwplan inderdaad wordt gewijzigd en er 15 procent minder wordt geplant voor het seizoen 2021/22, biedt dit ook weer kansen voor de aardappelmarkt. De termijnmarkt handelt momenteel voor april’22 rond de koers van 14,00 euro. Als de aardappelmarkt weer in evenwicht komt, nemen de kansen voor de vrije markt weer toe, ondanks de visie van de NEPG. Het groeiseizoen blijft onvoorspelbaar en extremen in het weer worden steeds frequenter. Ondanks de huidige malaise in de aardappelmarkt zal toch de ontwikkeling van het gewas een belangrijke stempel blijven drukken op het sentiment van de termijnmarktprijzen.
Covid-19
Door Covid-19 is de wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelproducten enorm afgenomen waardoor de vraag naar grondstoffen voor de verwerking op dit moment wordt geschat op ongeveer 85 procent van het volume ten opzichte van vorig seizoen, vóór de pandemie. Het lage niveau van de vrije prijs voor de fritesaardappelen benadrukt dit.
Volumevermindering van de contracten Europese en Noord-Amerikaanse aardappelverwerkers hebben gezorgd voor grote voorraden gereed product in de koelhuizen. De verwerkers hebben minder grondstoffen nodig voor een langere periode. De verwachting is dat zij hun contracten voor volgend jaar met de telers zullen verminderen en dat er nauwelijks interesse bestaat voor vrije aardappelen. Gelet op de daadwerkelijke kosten van het telen en bewaring van aardappelen wordt geen verlaging van de contractprijzen verwacht, aldus de NEPG.
Bintje
Belgapom noteerde onveranderd voor Fontane en Challenger, 3,00 euro, met een flauwe stemming. Voor Bintje wordt er voor de industrie niet genoteerd, maar wel voor ‘andere’ bestemmingen zoals de schillerij en kwam op 5,00 euro (-2,00) in een flauwe markt.
De termijnmarkt consolideert de prijzen voor april’21 rond 7,00 euro en voor april’22 rond 14,00 euro. De openstaande posities blijven voor beide leveringsmaanden stijgen, respectievelijk 5185 (+48 w/w) en 815 (+8w/w).