Uientelers kiezen massaal voor geprimed zaad

De zaadbestellingen zijn dit jaar vroeg op gang gekomen. „We hebben de eerste zaadbestellingen al binnen, dat is echt vroeger dan in andere jaren”, zegt André Boot van zaadbedrijf Hazera. De Groot en Slot zit nu al op 15 procent van de totale verkochte hoeveelheid van teeltseizoen 2020. „Dat is erg vroeg”, aldus Jaap Jonker.
Uitverkocht
Beide zaadbedrijven zien een beduidend toegenomen vraag naar geprimed zaad. Jonker schat in dat tot nu toe bij de gele uien voor 20 tot 25 procent is gekozen voor voorgekiemd zaad. Bij de rode uien was al de helft geprimed. „En dat gaat alleen maar meer worden.” Jonker denkt, gezien de tussenstand voor de zaadbestellingen, dat het geprimede zaad mogelijk uitverkocht raakt. „We hebben op voorhand meer zaad geprimed, maar op een gegeven moment is het op.” Ook veel telers die nog geen ervaring hebben met het behandelde zaad kiezen er nu voor. „Ze hebben bijvoorbeeld van hun buurman gehoord dat het goed werkt.”
Geprimed uienzaad is voorgekiemd zaad dat op gang is gebracht en precies op het juiste moment is het ontkiemingsproces stopgezet. Voordeel hiervan is dat het na de zaai sneller zal ontkiemen. Dat kan onder extreme weersomstandigheden een voordeel zijn. „In 2018 hadden we veel regen in het voorjaar, wat leidde tot verslemping, in 2019 en 2020 was het droog. Alle drie zorgde voor een slechte start van de uien”, zegt Jonker. „De slechte percelen kwamen toen niet op gang.” Geprimed zaad is weliswaar duurder dan onbehandeld zaad, maar daar staat tegenover dat de opkomst, met name onder bijzondere weersomstandigheden, beter zal zijn.
Areaal 2021
Boot verwacht dat het areaal uien komend teeltseizoen minimaal op het zelfde niveau zal zitten als in oogst 2020. Dat heeft volgens hem een gevolg van de aantrekkende prijzen op de uienmarkt en de slechte situatie op de markt voor fritesaardappelen. „Die telers gaan nu op zoek naar alternatieven.”