Aanhoudend stijgende suikernoteringen op de wereldmarkt

Al enkele weken zitten de suikerprijzen in de lift. Begin november stegen de prijzen voor ruwe suiker op de wereldmarkt tot boven de 15 dollarcent per pound (0,4535 kg). Vrijdagmiddag 6 november stond de ruwe suiker op 14,96 dollarcent. Dit is 13 eurocent. Omgerekend betekent dit een prijs van circa 290 euro per ton ruwe suiker. Volgens Trading Economics is dit het hoogste niveau sinds 25 februari en ruim 60 procent hoger dan het dieptepunt medio april. De notering van witte suiker steeg sinds eind september van 305 euro naar bijna 345 euro per ton deze week. Deze notering is de hoogste sinds februari 2020. Begin dit jaar bereikten de prijzen even een niveau van 366 euro per ton.
Tegenvallende prognoses
De huidige prijsstijging op de mondiale suikermarkt lijkt vooral het gevolg van tegenvallende prognoses van de suikerproductie wereldwijd in de belangrijkste suikerproductielanden. Verder zijn lagere exportvolumes vanuit India van invloed op de mondiale marktsituatie. Het land zal waarschijnlijk minder exporteren dan de 6 miljoen ton die ze in 2019 over haar landsgrenzen heen verkocht. De oorzaak zijn de fors lagere exportsubsidies die de Indiase overheid kan verstrekken als gevolg van de coronacrisis. Inmiddels zijn Indiase suikerfabrikanten een reclamecampagne gestart ter stimulering van de binnenlandse suikerconsumptie om zo het overaanbod te verminderen. De actuele suikervoorraad in Brazilië, de grootste suikerproducent en exporteur ter wereld, is laag. Volgens Trading Economics verwacht dit land bovendien een krapte op de binnenlandse markt tussen de oogstperiode van december tot maart. Ook vanuit Thailand komen berichten over een kleinere suikeroogst. Vanwege de droogte en een tegenvallend marktperspectief geven veel Thaise telers de voorkeur aan de teelt van cassave. Ook Rusland heeft haar oogstverwachtingen naar beneden bijgesteld.
EU: forse impact vergelingsvirus
Volgens Trading Economics hebben regionaal sterk wisselende weersomstandigheden en het vergelingsvirus, die op veel percelen heeft huisgehouden, een forse impact op de Europese suikerproductie. Toch zal de vraag naar suiker waarschijnlijk zwak blijven. Dit als gevolg van toenemende gevallen van coronavirus en verdere lockdowns in Europa, maar ook de impact ervan op gezondheid en obesitas. De EU heeft de verwachte suikerproductie vastgesteld op 16,9 miljoen ton. Dat is bijna 3 procent minder dan vorig jaar. Deze lagere opbrengst ontstaat enerzijds door een lagere wortelopbrengst van 73 ton per hectare en een daling van het bietenareaal in 2020 met 2 procent.
Gevolgen lockdown
De lockdown in tal van landen heeft ook gevolgen voor de suikerconsumptie. Door het sluiten van de horeca en het platleggen van evenementen worden minder suikerhoudende dranken geconsumeerd. Voor enkele marktspecialisten reden om de mondiale suikerconsumptie voor het seizoen 2020-2021 met 2 procent (4 miljoen ton) te verlagen.