EU-tarweareaal 2021 groeit met 9 procent

Stratégie Grains verwacht dat het areaal zachte tarwe in de Europese Unie en Groot-Brittannië voor de oogst 2021 met 9 procent zal toenemen. Ze betitelt dit als een herstel na de scherpe daling dit jaar. Volgens Stratégie Grains zal het areaal zachte tarwe naar verwachting toenemen tot 24 miljoen hectare, 2 miljoen hectare meer dan de 22 miljoen hectare die dit jaar zijn geoogst. Dat zou ook iets meer zijn dan de geschatte 23,8 miljoen hectare die vorig jaar werden geoogst. Het zaaien van wintertarwe werd een jaar geleden verstoord door stortregens, vooral in Frankrijk en Groot-Brittannië. De veldomstandigheden dit jaar waren gunstiger.
Na de recente prijsrally voor de granen daalden voor een tweede opeenvolgende handelsdag de tarwenoteringen. Dit in een brede context van lagere koersen in het graancomplex. De fysieke exportnoteringen aan de Zwarte Zee zijn iets lager, na een stabilisering van de binnenlandse prijzen. Pakistan schreef een tender uit van 400.000 ton. Chicago neemt, zoals gebruikelijk, de leiding in de koerscorrectie. Amerikaanse voorraden zijn op het laagste niveau in zes jaar en de Argentijnse productie kan dalen tot ongeveer 17 miljoen ton. Het zijn issues die al eerder in de markt zijn verwerkt.
Wereldmarkt
De wereldproductie en de graanvoorraden zijn nog steeds recordhoog. Dit terwijl de prijzen tussen augustus en oktober sterk stegen door de robuuste Chinese vraag naar granen en soja. De koersen bereikten meerjarige hoogtepunten. De marktvertraging van de afgelopen dagen is een correctie bij een gebrek aan vers bullish nieuws. Maar misschien heeft maïs nog een verrassing in petto.
De maïsnotering daalde deze donderdag lichtjes op Euronext, onder druk van Amerikaanse markt. Echter, de maïssituatie in Europa blijft krap. USDA verwacht kleinere oogsten in EU en het VK. Ook de Oekraïense productie is fors gedaald, tot 28,5 miljoen ton. Dit is ruim onder de eerste schattingen. Dit vermindert het beschikbare exportpotentieel voor Oekraïne.
EU-graanbalans
Volgens Strategie Grains blijft er spanning op de Europese graanbalans. Dit door een verlaging van de EU invoer van maïs, niet vanwege een lage vraag, maar door beperkte importvoorraden. Oekraïne heeft een lagere productie en bovendien heeft dit land een behoorlijk volume verkocht. Bovendien is sprake van hoge prijzen in andere belangrijke aan de EU maïsleverende landen, zoals Brazilië.